Hát ez hosszú idők óta a legizgalmasabb magyar vonatkozású hír. Az elmúlt hónapokban ugye egyre közelebb került hozzánk az Apple, és most úgy néz ki, hogy a legjobban várt szolgáltatás is megérkezhet hozzánk: az online zenebolt. Ráadásul mindezt az Európai Uniónak köszönhetjük, és ha a közösség tényleg eléri célját, az egy csodálatos bizonyítéka lesz annak, hogy érdemes a csapatba tartozni. Jobb a körön belül, mint a körön kívül.

A háttérsztori: az EU nyáron kezdte el szorgalmazni az egységes kínálatot, hogy ne legyen különbség az egyes tagországok között, és mindenki egyformán elérhesse a szolgáltatást. Szólt ez egyrészt az Apple-nek, másrészt a kiadóknak, és lényegében az volt az üzenet, hogy fejezzék már be a tagországokra bontott töketlenkedést, és indítsák el az egységes boltot. Az Apple rögtön jelezte, hogy kész a megállapodásra, sőt, eredetileg pont a kaliforniai cég vetette fel az alapötletet, és már akkor is sejteni lehetett, hogy az nemcsak az euróval fizető országokra, hanem konkrétan az egész 27 tagú közösségre vonatkozik.

Na most továbbléptünk eggyel: nyilvánosságra hoztak egy, az EU és az Apple között létrejött szándéknyilatkozatot, ami az egységes zenebolt létrehozásáról szól. A kaliforniai cég a megbeszélés után közölte, hogy nagyon optimista az engedélyeztetések egységesítésével kapcsolatban (jelenleg ugyanis még mind a 27 országban külön kell megállapodnia, ha ki akar adni a Store-ban egy zenei albumot), főleg, hogy egyes kiadóvállalatok képviselői is ott voltak a tanácsokozáson, és részt vettek az útiterv kialakításában. Az Apple szerint ha nem jön semmi közbe, akár már az idén egy éven belül kiterjesztheti az iTunes-t számos olyan országra, ahol korábban az elérhetetlen volt.

Nincs okunk kételkedni abban, hogy Magyarország is ezek közé tartozik.