Voltak itt mindenféle jóslatok, amik arról szóltak, hogy a valóság alulmúlja majd a kaliforniai cég várakozásait, ehhez képest még túl is szárnyalta azokat: akkora rakás pénzt hordtak össze az elmúlt három hónapban, hogy annak tömege eléri az univerzum tömegének 74,193 százalékát.

Na de részletesebben: a tavalyi 7,9 milliárd dolláros bevétel és 1,14 milliárdos profit után a szeptember 26-ával záródó pénzügyi negyedévben 9,87 milliárd dollár folyt be és 1,67 milliárd dollárral hízott a kassza. Alig három hónap alatt közel 1,7 milliárd dollár tiszta haszon! Kiderült az is, hogy a forgalom 46 százaléka jött az Amerikán kívüli piacokról.

Ráadásul még mindig a régi rendszer szerint számolt az Apple. Bár a GAAP szerint már az aktuális időszakhoz számolhatná a vállalat azokat a bevételeket is, amikhez papíron csak később jut majd hozzá (például a most kötött iPhone-előfizetések után a mobilszolgáltatóktól járó összeget), ezeket a bevételeket mégsem adta a többihez a cég. Ha megtette volna, 12,25 milliárdos bevételről és döbbenetes, 2,85 milliárdos haszonról beszélünk. Ezek szerint tehát a mobil körülbelül egymilliárd profitot hozott az elmúlt időszakban, ami elég jó üzletnek tűnik.

Kibontva az értékeket látható, hogy a Macintosh-értékesítések alakultak a legjobban: összesen 3,05 millió gépet sikerült eladni, 17 százalékkal többet, mint tavaly, mindezt válság idején. A 10,2 millió iPod nyolc százalékos visszaesést mutat, amit remekül ellensúlyoz a 7,4 millió iPhone hét százalékos növekedése. Utóbbi eredmény egyébként az elemzői várakozások csúcsán helyezkedik el, nehéz lenne tehát a 3GS-t azzal vádolni, hogy ne lenne sikeres.

Steve Jobs a konferenciabeszélgetés során azt mondta, hogy szuperboldog a rakás pénz láttán, vagy valami hasonlót, és hogy a következő hónapokban az új termékeknek hála megint egy zsák dollárra számítanak.

A hír természetesen hatással volt a vállalat árfolyamára is, az Apple jelenleg körülbelül ott tart, ahol a válság előtt, több mint hat százalékot erősödtek a részvények zárás után. Aki év elején jól fektetett be, azóta több mint megkétszerezte pénzét.