Nemsokára jön a negyedéves jelentés és kiderült, hogy igaza volt-e az elemzőknek, akik hétmillió eladott iPhone-nal számoltak. A szakértők viszonylag konszenzusos eredményt tudtak belőni, a legalacsonyabb jóslat sem ment hétmillió alá, és a legvadabb fantazmagória sem tört 7,5 millió fölé - már persze ha csak a komolyan vehető elemzőkre hallgatunk.

Egyes vélemények szerint azonban az Apple közel sem lesz képes hozni azokat a számokat, amiket elvártak tőle. A szeptember kilencedikén megrendezett "It's Only Rock and Roll"-nevű eseményen (amiről Ádámmal élőben közvetítettünk Londonból és Budapestről) ugyanis elhangzott, hogy körülbelül 3,5 millió iPhone fogyott, pedig akkor már csak 21 nap volt hátra a negyedévből. Valószerűtlennek tűnik, hogy a maradék időben megduplázta volna eredményét az Apple.

Más kérdés, hogy ezt a 3,5 milliót hogyan kalkulálták az úgynevezett szakértő urak. Elmondom: Steve Jobs beszédében azt állította, hogy a start óta 30 millió iPhone fogyott, és mivel a korábbi jelentésekből 26,4 millió Apple-mobilt lehetett összeguberálni, adja magát a 3,5 milliós eredmény. Mások azonban arra emlékeztetnek, hogy Jobs talán csak a könnyebb megjegyezhetőség kedvéért kerekített például 31 millióról lefelé. Nemsokára kiderül.

Az mindenesetre biztos, hogy a 3GS a mai napig hiánycikk, ami két dolgot jelent: egyrészt, hogy nagyon sokat adnak el belőle, másrészt, hogy még többet tudnának, ha a gyárak ki tudnák elégíteni a keresleti oldalon jelentkező igényt.