Nem az első eset, hogy az Apple-termékek miatt hiány alakul ki a NAND flash-memóriák piacán. Új iPhone vagy iPodok bemutatásakor alakul ki ilyen helyzet, a kereskedők azt állítják, hogy az Apple rendelései ilyenkor annyira megnőnek, hogy átmenetileg a szükségesnél kevesebb cuccot tudnak előállítani a gyárak.

Most is ez történt, a DRAMeXchange nevű piackutató szerint 1,3 százalékkal haladta meg a kereslet a kínálatot, a tajvani memória-nagykereskedők pedig már egyre több gyártóval kötnek szerződést, hogy minimalizálják a kockázatot. A Samsung Electronics, a Toshiba, a Micron és a Hynix Semiconductor is az Apple egyre növekvő étvágyát szolgálja ki, aki elsőbbséget élvez a kisebb megrendelőkkel szemben.

Az új iPodok és az iPhone kínai debütálása miatt lehetett számítani a problémára, és az elemzők szerint ezzel még nincs vége. Számításaik szerint a gyártók 2010 első felében még tudják tartani az iramot, de az év második felében közel 6 százalékkal ismét a kereslet magasodik a kínálat felé. Ez pedig jelentős áremelkedést idézhet elő a memóriák piacán.

Attól ugyan nem kell félnie az Apple-nek, hogy nem jut majd elég flash-memórához, az áremelést viszont valószínűleg le kell nyelniük majd.

Akinek van kiadó raktárépülete, és ért az ilyen kütyük összehegesztéséhez, szerintem ne foglalkozzon mással a következő évben.