Izgalmas idők ezek, igazán izgalmas idők. Megmondom őszintén, szórakoztatnak az új iPodok, de sokkal inkább lázba jövök a frissített Macintoshoktól: hogy mennyibe kerülnek majd, milyen technológiai újdonságok bukkannak fel bennük, mennyiben felelnek majd meg az elvárásaimnak?

Az utóbbi hetekben sokat lehetett olvasni arról, hogy nyakunkon az asztali gépek frissítése, és azt is megtudhattuk, hogy a minik olcsóbbak, az iMacek meg vékonyabbak lesznek. A pletykát most bizonyítékra cserélhetjük: a Google Adsense-rendszerén keresztül felbukkant az új gépek hirdetése. A következő feliratokkal próbáltak minket a holland Store-ba csalogatni:

Mac mini: Erősebb és olcsóbb, mint bármikor korábban. Már 500 eurótól.

MacBook: Vékonyabb, könnyebb és erősebb.

iMac: ultravékony 20 és 24 colos modellek már 1099 eurótól.

Szóval mindhárom gép megújul, a Mac mini ráadásul úgy lesz 100 euróval olcsóbb, hogy közben még erősebb is lesz. A hazai árakra természetesen csak nagyjából lehet következtetni, de egy ilyen árcsökkentés után a mini várhatóan 150 ezer forintba kerül majd a jelenlegi 180 ezer forint helyett.

Ezen az áron kimondottan piacképes terméknek tűnik a mini már a mostani konfigurációban is, ami 2 gigahertzes processzorával, 2 gigabájt memóriájával és 9400-as Geforce-ával simán elég mindenre, amire egy átlagjúzernek szüksége lehet. És ha figyelembe vesszük, hogy az átlag amerikai meg kábé százezerből hazaviheti majd, kimondottan olcsónak tűnik a kis uzsonnásdoboz.

Arról nincs hír, hogy a Macbook vagy az iMac olcsóbb lesz, a két gépnél inkább a formával játszanak majd, nem baj, izgalmas lesz az is.

Ja, és valószínűleg hamarosan megüresedik egy állás a Google vagy az Apple reklámszervező részlegén.