Évente egyszer minden amerikai pénzeszsák kinyitja a Forbes magazint, hogy megtudja, hányadik helyet csípte el a 400-as listán. Míg a folyton irigykedő Magyarországon az érintettek próbálják eltitkolni vagyonukat, addig az Egyesült Államokban a többség büszkén vállalja milliárdjait.

Természetesen a lista élén továbbra is Bill Gates áll, aki a hétmilliárd dolláros elszegényedés ellenére is a világ leggazdagabb embere ötvenmilliárd dolcsis vagyonával. Az összeg egyébként a magyar GDP harmada, szóval körülbelül annyi pénz, amennyit hárommillió ember egy év alatt megtermel ebben az országban. Más összevetésben: a jelenlegi szinten körülbelül nyolc évig lehetne fedezni Gates pénzéből a magyar költségvetési hiányt.

Na de a mi szempontunkból ugye nem is Gates, hanem Steve Jobs az érdekes, aki 5,1 milliárd dolcsijával a 43. leggazdagabb amerikai. Bár vagyona 600 millió dollárral csökkent egy év alatt, mégis 18 helyet lépett előre a fickó a 2008-as lista 61. pozíciójához képest. Sajnos ilyen a válság, azok kerülnek előkelőbb helyre, akik kevesebbet buktak.

A pénz nagy része egyébként nem az Apple-nek, hanem a Pixarnak köszönhető. A filmgyártót még 1986-ban vette meg Jobs tízmillió dollárért, amit aztán részvényekért cserébe adott tovább a Disney-nek 2006-ban. Jelenleg ő a Disney legnagyobb egyéni részvényese, papírjai 3,9 milliárd dollárt érnek, ami a vagyona 76 százalékát adja. Jobs szerelme mégis az Apple, ahol egydolláros éves fizetésért dolgozik.

Kedvenc kaliforniai diktátorunk egyébként sokat javított hat hónappal ezelőtti helyezésén: akkor még csak 3,4 milliárd dollárt értek papírjai, amivel csak a 178. leggazdagabb amerikai volt. Azóta viszont 90 százalékot erősödtek a Disney, és 100 százalékos az Apple papírjai, aminek hála a valaha volt legjobb helyezését érte el Jobs. A korábbi rekord ugyanis a 2007-es 49. hely volt.