Eddig ugye azért volt bajban az Apple, mivel a negyedéves pénzügy jelentéseket úgy kellett elkészítenie, hogy a szerződésben rögzített, de hivatalosan nem realizálható bevételeket nem szerepeltethette a kimutatásaiban. Vagyis az iPhone-ok eladásaiból származó árbevétel egy részét csak a két éves hűségidő elteltével jelenthette (volna) a részvényeseknek, ami azért szívás.

Az Apple eddig is megoldotta úgy, hogy a negyedéves jelentéshez mellékelt egy másik kimutatást, amiben már szerepelt az iPhone-ok eladásából származó tételek, de most már nem lesz szükség a kettős jelentésre. A számviteli szabványok testülete - részben az Apple-lobbigépezet hatására - elfogadta a módosítási javaslatot, miszerint azok a hardvergyártók, akik termékükhöz előfizetést adnak, pénzügyi kimutatásaikban előre jelenthetik a szerződés lejártával életbe lépő számviteli tételeket.

Na, aki az olvasásban idáig eljutott, a nehezén túlvan. Az az érdekes a sztoriban, hogy az elemzők szerint (akik egyébként hülyék, de most nem ez a lényeg) az Apple emiatt a módosítás miatt jelentős részvényárfolyam-emelkedést könyvelhet majd el, mivel a standard pöcsétes papírokon most már az új számok olvashatóak. Ugyanazok, amik eddig a mellékletben, csak most jobb pozícióba kerülnek.

Nem hittem volna, hogy a számvitelben is érvényes a címlapeffektus.