Az Apple-laptopok már jó ideje nem kaptak forradalmian új processzort, ami érthető, lévén, hogy nem is nagyon jelent meg semmi a piacon. Mondjuk az Intel kiadta a Core 2-esek négymagos verzióját, de hogyan nézne már ki egy MacBook húszperces üzemidővel?

Aztán idén piacra kerültek a Core i7-esek, amiknek a szerververziója már ott dühöng a Mac Prókba, és várható volt, hogy előbb-utóbb megjelenik a laptopokba szánt modell is. Ez az előbb-utóbb most van: az 1,7 gigahertzes verziónak már elég alacsony a fogyasztása, hogy egy hordozható gépbe is bekerüljön.

A PC Pro fogta a csipet és letesztelte: arra jutott, hogy lényegesen kevesebbet fogyaszt, mint a négymagos Core 2-es: míg az új csip rendszerbe építve körülbelül 75 wattig jut el maximális terhelés mellett, addig a régi, 2 gigahertzes Quadok képesek voltak 138 wattot is elfűteni. Még jobb hír, hogy a Core i7-es képes egyetlen mag teljesítményét megnyomni, amennyiben az éppen futó alkalmazást nem sikerült normálisan többszálúsítani, ilyenkor 3 gigahertzes órajelen fogyaszt 60 wattot a csip.

Mondjuk ez még mindig több, mint a 2 gigahertzes Core 2 Duo-alapú rendszer 45 wattos fogyasztása, a teljesítmény azonban minden esetben összehasonlíthatatlanul nagyobb.

Persze egy laptopba, főleg a 13,3-as vagy a 15-ös MacBook Próba nem feltétlenül kell a nagyobb teljesítmény, de a 17-es modell számára már érdekes lehet a csip, vagy ahol még jobban el tudom képzelni: az iMacben.

Az asztali gépre igencsak ráférne már egy négymagos processzor, és a Core i7-es tökéletes választás lenne: eleve jó hír, hogy nagyobb teljesítmény mellett is alacsonyabb a fogyasztása, mint a hasonló felépítésű Core 2-eseknek, szóval meg lehetne oldani a hőelvezetést a vékony házban. Aztán ott vannak olyan képességek, mint például az előbb már emlegetett órajelnövelés, a Turbo Boost, vagy a HyperThreading, aminek hála nyolcmagosnak látja a négymagos csipet a rendszer: a Grand Central korában jó lenne, ha minél több szálat tudna kezelni az asztali gép processzora. Ha megnézitek, a legtöbb tesztben még a Core 2 Extreme QX9300-ast is lenyomja az Core i7-es, miközben az új csip fogyasztása lényegesen alacsonyabb:

Szóval ha lesz új iMac, abban én szívesen látnám az új processzort. Mit gondoltok, lesz végre négymagos verzió?