Tegnap az 'It's only rock and roll' event után azonnal megjelent a legfrissebb iTunes, ami ugyan social network funkciókat nem, viszont home network fukciókat annál inkább tartalmaz.

A 260 megás update gyorsan lent volt, az Apple szerverei bírták a strapát, pedig a milliárd dolláros géppark a Keleti Parton még meg sem épült. A Snow Leopardos telepítés után az első, ami szembetűnik, hogy a program ikonja - sokak várakozásával ellentétben - maradt a régi, cédé titivel felfogásban. A hangjegy ugyan időtlen, cédét viszont sokan nem láttunk már egy jó ideje.

Mindegy, mert ez nem igazán lényeges. Az alkalmazás ugyanolyan sebességgel töltődik be, mint az elődje, így három másodperc alatt megpillanthattam az új dizájnt. Több árnyék, élesebb kontúrok, és a lejátszási menü is sötétebb tónusokat kapott.

Hát még a Store és az iPhone kezelőfelülete. Ezeknek egy robosztus fekete menü is felkerült a homlokukra, ami azonban egy kissé elüt az ablak többi színétől, viszont jobban illik az új Macek színeihez.

A sebességről nem tudok elmondani semmi érdemlegeset, nem mondom, hogy egy három perces számot lenyom két perc alatt, a betöltés és a reagálási idő maradt a régiben - nekem egyébként sosem volt okom panaszra ezen a téren.

Ha azonban frissítjük a Geniust, előbukkan egy új jelentkező, a Genius Mixes. Véget nem érő mixeket készít hasonló zenéinkből. Kipróbáltam, de van egy gyanúm, hogy a dalok Genre tagjeit használja, ami nálam nemigen van kitöltve, így szomorúan közölte velem a program, hogy szerinte csak népzenét hallgathatok.

Másik újítás a home sharing. A lakásban öt gépet kapcsolhatunk hálózatba a programon keresztül, és egyetlen kattintással egy másik számítógép iTunes-os tartalmát is hallgathatjuk, nézhetjük. A beállítás fájdalmasan egyszerű, nem kell ip-címekkel meg hasonlókkal tökölni, mindkét gépen belépsz a Home Sharingbe (egyszer!) az accoutod jelszavával, és már mehet is a dolog. Ha a másik gép bekapcsol, automatikusan megjelenik minden tartalma a listában, amit persze szűrni is lehet. Tegnap már meg is kellett lepődnöm ezen, mert a minin hallgattam valamit, és amikor lecsuktam a MacBookomat, elhallgatott a zene. Nem is tudtam, hogy onnan szólt (mondjuk ehhez feledékenység is kellett).

Ha azonban nem nyúlunk ilyen drasztikus eszközökhöz, a program kilépés előtt közli velünk, hogy valaki a zenénket hallgatja, nem lehetünk ilyen kegyetlenek, hogy ezt megszakítjuk.

Az iPhone/iPod touch iTunes-os kezelőfelülete egész pofás lett, sokal több lehetőségünk van a szinkronizálás beállításaira, mint eddig. Ezekhez, és a régóta várt (és a tegnapi eseményen üdvrivalgással köszöntött) számítógépen történő ikonrendezéshez a 3.1-es firmware-t kell letölteni a telefonra. A devteam még nincs kész az új feltöréssel, ezért a Robin Hoodok várjanak a telepítéssel.

Addig is nézegessék a sötét fejlécet, amin ezúttal megjelent az iTunes U szolgáltatás is, vagyis a telefon dikákoknak szánt tartalmait is itt rendezhetjük. Ugyanez a funkció megjelent a magyar iTunes Store (haha) felső sávjában, sajnos a magyar bolt emellett csak az AppStore ikonját kaphatta meg. Átlendülve az amerikai Store-ba (ez furcsa módon először még a szokásos görgetős listával ment) megnézegettem egy igazi Store lehetőségeit, azonban innen a magyar üzletbe már nem volt könnyű visszajutni. Végül is megtaláltam a FAQ felett a bolhányi betűkkel kiírt Change Country linket. Ma reggel a magyar üzletből viszont egyáltalán nem találok vissza az amerikaiba, lehet, hogy annyira kicsivel írták ki a váltás lehetőségét, hogy már nem is látszik.

A Store-ról még annyit, hogy megjelent az iTunes LP, amivel albumokhoz extrákat, videókat, dalszövegeket, fotókat, leírásokat kapunk, illetve kap, akinek van iTunes Store-ja.

Eddig itt tartok, összességében elmondható, hogy nincs forradalmi változás az új iTunes-ban, amivel elkészültek, az viszont pöpecül működik. Nektek mi a tapasztalatotok?