Én is beálltam a sorba, nem bírtam ki, meg kellett szereznem az egyik első, használható navigációs programot az iPhone-ra. A magyar fejlesztésű iGo My Way 2009 a drágább appok közé tartozik, az európai térképeket tartalmazó verzió például 90 euróba, 25 ezer forintba kerül, ráadásul 2,7 gigabájtot szakít ki a mobil háttértárjából, szóval akinek 8 gigabájtos a készüléke, annak nem árt kétszer is meggondolnia a telepítést.

Röviden megpróbálok segíteni abban, hogy érdemes-e: amennyiben nincs dedikált GPS a családban, mindenképp. Az iPhone ugyanis teljes értékű műholdas navigációvá válik a programnak hála, persze közel sem a legjobb párosításról beszélünk a piacon. A csomag ugyanis több sebből vérzik.

A legnagyobb probléma a mobil sebességével van: 3GS-en tök jól fut az iGo, iPhone 3G-n viszont kínszenvedés az indítás, a mozgás, a gombnyomás, az egész program kezelése. Szerencsére csak eleinte, van ugyanis egy pár perces izzítási szakasza az iGo-nak, gondolom ezalatt pusztít ki minden zavaró hulladékot a memóriából a program, utána már valamivel gördülékenyebb a munka, de aki akadásmentes használatra vágyik, az mindenképp vegyen hozzá egy 3GS-t.

A GPS pontosságával nincs gond. A teszt alatt mászkáltam mindenfelé, és néha ugyan megesett, hogy már végrehajtottam a manővert, amikor Moha bá még mindig arra bíztatott, hogy forduljak balra, de pár apró tévesztéstől eltekintve pontosan navigált a rendszer.

Egyedül talán a hangerővel volt gondom: nem nagyon zajos az autóm, nem üvöltetem a zenét, de többször előfordult, hogy nem hallottam, amit Moha bá mond. Szerencsére vizuális oldalról elég jól megtámogatták a navigációt, a program megmutatja az előttünk látható táblákat, az útkereszteződések többnyire átláthatók.

Egy azonban biztos: a program nagyon meríti az akkumulátort, így mindenképpen érdemes beszerezni mellé egy autós töltőt. Mondjuk ez nem lesz egy óriásberuházás, mert körülbelül kétezer forintért már lehet kapni ilyesmit, de ugyanígy érdemes rászánni a pénzt a tartóra, mert nem minden autó műszerfalán lehet jó helyet találni a telefonnak. A tartó és a töltő együtt még legalább hatezres kiadást jelent a 25 ezres programhoz képest, szóval a reális ár valahol 30 ezer forint körül van tokkal-vonóval.

Akinek viszont nincs GPS-e, viszont van iPhone-ja, annak még így is az iGO az egyik legolcsóbb megoldás a műholdas navigációra.