Tudom, volt már egy hasonló poszt, amiben azt írtuk, hogy az iTunes és az AppStore egyre növekvő forgalmát szolgálja majd az az óriási adatközpont, amit az Apple a kedvezményes adózás miatt éppen Észak-Karolinában húz majd fel. Az Apple ezzel vállalta, hogy kilenc éven belül egymilliárd dollárt fektet a szerverparkba.

Néhány új információ derült ki a szerverparkról. Tudjuk már, hogy 46 500 négyzetméteres lesz az alapterülete, vagyis tényleg bazi-bazi nagy lesz. Hogy hány bazit kell elé írni, jól mutatja, hogy az Apple jelenlegi newarki adatközpontjának alapterülete 10 ezer négyzetméter. Az új központ nagyobb lesz (alapterületre), mint a Microsoft és a Google legutóbb felhúzott szerverparkja.

"Az a cég, amelyik a legnagyobb adatközpontot építi fel, a leginkább elkötelezett az online szolgáltatások piacán" - mondta erre Rich Miller szakértő, a Data Center Knowledge szerzője.

Tényleg? Nagyobb ambíciói vannak ilyen téren az Apple-nek a Google-nél?

Gondoljunk csak arra, hogy a két cég között egyre erősebb a rivalizálás, mióta Eric Schmidt elhagyta az Apple bársonyszékét. Trösztgyanú merült fel a két cég között a hasonló termékek miatt, és eddig úgy gondoltuk, hogy a mobiltelefonos OS, az Android és a Google fejlesztés alatt lévő operációs rendszere miatt kerültek szembe egymással. Nem teljesen értettük, hiszen egyik termék sem közvetlen vetélytársa az Apple-nek.

Lehet, hogy nem is a Google vált az Apple konkurenciájává, hanem fordítva? Rich Miller szerint lehetséges, hogy a cupertinóiak nem csak a MobileMe és az iTunes Store növekvő igényei miatt építik az adatközpontot, hiszen a már meglévő szolgáltatások felhasználóinak gyarapodása nem indokol ekkora méretet. Az új iTunes-ban a pletykák szerint már lehetnek bizonyos social networking-szolgáltatások, és a szakértő szerint lehet, hogy az Apple is beszáll a cloud computing szolgáltatók közé, persze a maga módján. A pletykák arról szólnak, hogy a Google Grand Centraljához hasonló érkezik, és szó van arról is, hogy az iTunes könyvtárainak tartalma átkerülne az Apple szervereire.

Persze lehet tovább gondolni, idővel az iWork és az iLife is átmehet online szolgáltatásba (előbbi már részben meg is tette), a hópárduc után pedig megérkezhet majd a Mac OS X Veréb is.

Persze az is lehet, hogy inkább költségcsökkentésről van szó, hiszen az Apple erőforrásait eddig főleg külsős partnerek adták, például az Akamai. Igaz, ennek egyik tulajdonosa az Apple, szóval itt valószínűleg kedvező konstrukcióval bérel. De hát amennyi szabad tőkéje az Apple-nek van, simán gondolkozhat a negyven éves megtérülésben is.