A Pinch Media felmérése szerint az iPhone-ok 8,6 százaléka jailbreakelt, ami az egy hónappal korábban mért 8,43 százalékhoz, és az egyre növekvő eladott darabszámhoz képest igencsak nagy ugrás.

Az csak az egyik kérdés, hogy miért. A másik az, hogy a Pinch Media ezt honnan tudja?

Az első kérdésre a válasz a 9to5 Mac szerint az, hogy gyorsan növekszik a használt iPhone-ok piaca, ahol már csak a jailbreakelt telefonokat lehet eladni. A szolgáltatók ugyanis sehol sem kínálnak olyan feltételeket a meglévő iPhone-osoknak, hogy a készülékváltás pénztárcakímélő módon mehessen végbe. A régi iPhone-t ezért eladják az upgrade-elők, így a piacra hirtelen nagyon sok használt iPhone 3G került, amit persze mindenki függetlenítve akar magának. A robbanást jól mutatja, hogy míg nemrég 100 ezer forint körül lehetett eladni egy 3G-t itthon, mára már csak 80 ezer körül járunk.

De térjünk is át a másik kérdésre. Honnan ismeri ezeket a számokat a Pinch Media?

Sokan nem ismerik a vállalat nevét. Ez az a cég, amelyik könnyen kezelhető integrált statisztikai alkalmazásokat kínál az iPhone-ra fejlesztőknek. Ők pedig beleépítik az alkalmazásba a kódot, hiszen így naprakész infókat kapnak a reklámokra kattintásokról, az alkalmazásokon belüli eladásokról meg minden ilyenről.

Az olyan alkalmazások, amik integrálták a Pinch Media szoftverét, minden egyes kilépés után elküldik a telefon pontos helyzetét, az operációs rendszer verzióját, a telefon azonosítóját és így tovább. Ha nincs elérhető internetkapcsolat, az adatokat eltárolja a rendszer, és az első adandó alkalommal elküldi a szervereknek. Mindez a háttérben megy, a felhasználó megkérdezése nélkül.

Ezekből készülnek ezek a kimutatások. Mondhatnánk, hogy a Pinch Media az iPhone Google-ja. Egy fejlesztő még hónapokkal ezelőtt megnézte, hogy az általa használt programok közül pontosan mennyi integrálta ezt a megoldást. Harmincból 9 volt az eredmény. A posztra küldött kommentek szerint az elküldött adatokat a jailbreakelt telefonokon azonban hamisítani is lehet (erre akár állítólag alkalmazás is írható), így könnyen megtölthetőek téves adatokkal a szerverek.

Eközben továbbra sincs hivatalos álláspont a feltörés ügyében. Izgatottan várjuk az amerikai szerzői jogi hivatal válaszát az EFF-nek, akik kimondottan legalizálni szeretnék a feltörést, hiszen annak lényege a felhasználó szabad választása, hogy az mire használhatja a telefonja képességeit.

Az Apple viszont felhívta a hivatal figyelmét, hogy az évszázad cyberattackja jöhet el, ha a hackerek átveszik a hatalmat a cupertinói vasmarokból kisiklott készülékek felett.

Nehéz ügy. Nem szívesen lennék a törvényhozók helyében.