Reagál. Levelet ír bloggereknek. Igazából nem tudom, hogy ez most jó hír vagy rossz. Valami történhetett a cupertinói céggel, valószínűleg Steve Jobs életében először mondta azt egy alkalmazottjának, hogy tégy belátásod szerint.

Phil Schiller pedig kapott az alkalmon, gyors egymásutánban három levelet is kiküldött, hogy tisztába tegyen néhány dolgot.

Az első esetről mi is hallottunk, a Daring Fireball szerzője kapott egy levelet, hogy csak mérsékelten igaz az egyik állítása a Ninjawords alkalmazásával kapcsolatban. A blogger ugyanis úgy tudta, hogy a programot cenzúrázták, majd 17-es karikával rakták ki az AppStore-ban - ezen a híren dühöngtem is egy keveset. Schiller a bejegyzésre reagálva később azt írta a bloggernek, azonnal megvizsgálta a problémát, amint olvasta a bejegyzést. Kiderült, hogy a készítők maguk cenzúrázták terméküket, erre nem kérte őket senki.

Hétvégén Steven Frank AppStore szoftverfejlesztő is kapott egy levelet a vezértől, amiben a blogger iPhone bojkottról szóló kezdeményezéséhez volt egy-két szava. A blogger azt írta, hogy elege van a korlátozásokból, és nem vásárol többé iPhone OS-t tartalmazó eszközt, ellenben megy és vesz magának egy Palm Prét. Steven Frank nem írta le a levél tartalmát, így összegezte az üzenetet: hallunk téged.

Azért ha én kapnék levelet egy viharos éjjel Phil Schillertől, amiben azt állítja, hogy hallunk téged, lehet hogy becsinálnék.

A harmadik email Chris Kennernek ment, akinek egy kártyatrükkös alkalmazását utasította vissza az Apple, mivel az összezavarja a felhasználókat. Schiller egy levélben írta készítőknek, hogy utánanéz a dolognak, hátha mégsem lesz zárlatos az emberi agy az iPhone-os mágiától.

Az első levelet még lehetett volna úgy értelmezni, hogy a vezér megörült, hogy egyszer igazuk van egy AppStore-os botrányban, a második levél azonban már inkább fura - bár a tartalmát nem ismerjük pontosan.

Az biztos, hogy eddig a cég az aquila non captat muscas elv szerint járt el, és mindenféle rágalmat, hamis számokat, hülyeséget úgy hagyott, ahogy a digitális papírra vetették. Az a hozzáállás, hogy válaszolnak a világon szaladgáló néhány száz Apple-bloggernek és picit jobban figyelnek a fejlesztőkre, új jövőt festhet elénk. Ámen.