Na nekem most lett sok ebből az idióta baromságból. Az Apple nemrégiben nekiesett egy szótárprogramnak (Ninjawords pocket), cenzúrázta, kihúzta belőle a csúúúnya szavakat, majd 17 éven felülieknek rakta ki az AppStore-ba. Kiss Ádám szavaival élve ez már nem a bazmeg, ez a fakjúbazmeg esete. Ezt cenzúrázd.

A szótárkurtítással szerintem elértünk az ostobaság csúcsára. Eggyel ez alatt van a középső ujj kitakarása a zenei klipekben, és valahol az élmezőnyben van még az iTunes Store korábbi kérése egy regényíró felé, hogy írja át a durva részeket a könyvében, különben nem jelenhet meg az online üzletben. Mondjuk ahhoz egy elkurvult író és/vagy egy amúgy is igénytelen könyvre egyaránt szükség volt. Megvoltak a feltételek, az átírás megtörtént, mindenki boldog.

update: Phil Shiller a Daring Fireballnak megszólalt az ügyben. Elmondta, hogy a szótár nagyon vulgáris szavakhoz engedett hozzáférést, ezért nem tekinthető hagyományos szótárnak - egyébként a Wiktionary-t használja. Elmondása szerint a Ninjawords készítői önként cenzúráztak, az Apple nem kérte erre őket, és a korábban benyújtott program alapján kapták meg a 17+-os besorolást. LeGasnak köszönjük a linket.