Múlt héten volt hír, hogy az Apple elutasította a Google Voice elnevezésű alkalmazást az iPhone-ra. Ez tulajdonképpen egy VoIP-alkalmazás különféle extra szolgáltatásokkal, mint például Google-hívószám, ami a kiválasztott helyen és telefonon csörög, akár egyszerre több számon is.

A visszautasítás ténye önmagában nem volt óriási hír, láttunk már épp elég különös indokkal visszadobott programot az AppStore történelmében, viszont az általa gerjesztett hullám annál érdekesebb. A Szövetségi Hírközlési Bizottság (FCC) ugyanis vizsgálatot rendelt el az ügyben, amivel a következő kérdésekre várják a választ: Miért utasította el az Apple a Google Voice-alkalmazást? Milyen hasonló alkalmazást utasított még el? Van-e az elutasításnak bármi köze az AT&T-hez? Van-e a mobilszolgáltatónak bármilyen hatása az AppStore-eljárásokra?

Ezenkívül a levelükben megkérik a cupertinóiakat, magyarázzák el, mi a különbség a Google programja és más VoIP-alakalmazások között, amiért ki kellett hagyni a buliból. És persze kíváncsiak a teljes elfogadási protokollra.

Úgy tűnik, vége szakad a megmagyarázhatatlan eltűnéseknek az AppStore-ból. Esetleg végre magyarázatot is hallunk. És kiderül, igaz-e a sokak által hangoztatott gyanú, miszerint az AT&T kedvéért az Apple bizonyos alkalmazásokat kidob az online üzletéből.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy az Apple a minap csúnyán beégett a felrobbanó iPodok miatt, mivel az egyik károsultnak úgy akarta kifizetni egy iPod touch vételárát, hogy az senkinek nem beszél az esetről, szép kis hurok szorul itt a cupertinói nyakak köré. Az ügyvédeknek mindenesetre lesz egy kevés túlórájuk mostanában.