Sokan kérdeztétek, hogy mennyibe kerül majd a hűségnyilatkozattal a T-Mobile-hoz kötött iPhone 3G cseréje 3GS-re. Bonyolult konstrukcióról van ugye szó, hiszen szerződés köt a mobil és a tarifacsomag miatt is, mindkettőt fel kell bontani, márpedig ennek ára van: aki az elsők közt vette meg a mobilt és két évre írt alá, annak legalább 150 ezer forintot kéne kifizetnie, ha szabadulni akarna.

 
A T-Mobile azonban létrehozott egy upgrade-konstrukciót direkt az iPhone-osoknak, a részletekről mindenkinek személyesen kell érdeklődnie, hiszen a szabadság megváltásának összege az előfizetéstől, a mobil típusától és a vásárlás dátumától is függ.
 
Én arra kértem a T-Mobile-t, hogy az egyik legáltalánosabb példán keresztül vezessük le, mire lehet számítani.
 
Szóval „Tamás” tavaly augusztusban vásárolt 8 gigabájtos iPhone-t, IKON 400 csomagban, két éves hűségnyilatkozattal. Valószínűleg a hazai iPhone-osok jelentős részére illik ez a leírás. Ha feltételezzük, hogy Tamásnak nem volt arany, vagy platinakártyája, és most szintén IKON 400-at akar, megint csak két évre, de már a 16 gigabájtos iPhone 3GS-sel, akkor ötvenezer forintot kell fizetnie szabadulásért, 63 ezret az új mobilért.
 
Ha ezt megteszi ma, két változásra számíthat: egyrészt a hűségnyilatkozata az új mobillal 2011 július 31-én jár le. Másrészt lesz egy kártyafüggő, de havidíj nélküli 3G-s készüléke, ami körülbelül 60-70 ezer forintért eladható, ha jó állapotban van. Ebből kijön a 3GS készülék ára az előző bekezdés végén taglalt csomagban.
 
A készülékváltás tehát körülbelül ötvenezer forintba kerül majd, meg némi utánajárásba, amíg sikerül eladni az előző készüléket. Magyarán megfogalmazva ötvenezer forint, plusz az új készülék alapára (ami konstrukciótól függően változik). Még egyszerűbben: IKON 400-ban 50+63 ezer forint.