Itt az Appleblogon is számtalanszor előfordult már, hogy egyesek kétségbe vonták a Mac vs pc-szembeállítás jogosságát. A leggyakrabban felbukkanó ellenérv az volt, hogy a Mac is pc. Technikai értelemben nehéz vitatkozni az állítással, hiszen valóban ugyanolyan alkatrészekből felépített termékekről van szó, amik ugyanazt a célt szolgálják.

Csakhogy!

Szerencsére az ember nemcsak technikai lény, és képes a kifejezések mögé látni, képes felfogni, hogy amennyiben érthető, mire gondol, aki szembeállítja a Macet a pc-vel, úgy a kifejezésnek is van létjogosultsága, függetlenül annak technikai vonatkozásaitól.

Aki nem izomból kötekedik, pontosan tudja, hogy a Mac és a windowsos számítógépek harcáról van szó, csak mivel az ember intelligens lény, és néha az egyszerűsítés kedvéért képes plusz jelentéstartalommal felruházni egy szót, a windowsos számítógépből egyszerűen pc lesz, tekintettel arra, hogy a gépek túlnyomó többségén Windows fut. Van is egy tudományág, ami a jelenséggel foglalkozik, úgy hívják, hogy szemantika, érdemes rákeresnie annak, aki még nem hallott róla.

Az alapállítás olyan magától értetődő, hogy volt egy pillanat a blog történetében, amikor moderálással akartunk büntetni minden olyan értelmetlen kommentet, ami ellentmondott a Mac vs pc-szembeállítás alkalmazhatóságának.

Azóta a helyzet még egyértelműbb lett: a héten megjelent egy NPD-tanulmány, amiből kiderült, hogy a két rendszer közt felfoghatatlanul éles határvonal húzódik. Hiába ugyanazok az alkatrészek, hiába szolgálják ugyanazt a célt a gépek, valójában teljesen más piacon versenyeznek.

Ha még emlékeztek: a Mac részesedése 9 százalék körül jár az Egyesült Államokban, az ezer dollár feletti gépeknél ez az arány azonban 91 százalékos.

Mi következik ebből? Hát hogy ezer dollár fölött lényegében láthatatlan a Windows. A kilenc százalékos piaci részesedés persze nem jelentéktelen, de ha a redmondi cég méretét, operációs rendszerének elterjedtségét vesszük figyelembe, megdöbbentő, hogy a felső kategóriába milyen nehezen jut be az óriás.

Ráadásul ezt a piacot látszólag már fel is adta a Microsoft. Emlékeztek a Laptop Hunters-című reklámsorozatra? Mi volt a reklámok egyetlen állítása? Hogy a pc olcsóbb, mint a Mac. Nem hangzott el, hogy jobb, kényelmesebb, stabilabb, csak hogy olcsóbb.

Nincs ezzel semmi gond, csak vegyük észre, hogy a Microsoft is belátta saját korlátait, amik ezer dollár körül húzódnak. Ezek a határok persze meglehetősen nagy vadászterületet biztosítanak a cégnek: ezer dollár alatt kel el a számítógépek túlnyomó többsége, és ebben a kategóriában az Apple-nek láthatóan nem sikerült maradandót alkotnia, a Mac miniket és a 999 dolláros MacBookot leszámítva nincs is jelen.

Mindez azonban nem elmossa, csak még inkább kiemeli a határvonalat a két rendszer közt, amit 2009-ben erősebb vonallal húztak, mint korábban bármikor: a saját kategóriájában mindkét rendszer egyeduralkodónak tűnik, és jól láthatóan tiszteletben tartják egymás vadászterületét a ragadozók.