Az időközben szociológussá avanzsált utazónk szakdolgozatát közöljük, aminek a címe: A fej felé emelt kéz jelentése az emberiség történelmében. Mivel magát a munkát sms-ekben (és egy mms-ben) küldte be, nem sikerült túl hosszúra a munka, és eléggé szét is lett tördelve (kb. 160 karakteres darabokra), de fogadjátok szeretettel.

Győzelmek, harcok, koncertek, partik: az emberek a fejük felé emelt kézzel ünnepelnek. Sokszor a kézben tartanak is valamit, általában gépfegyvert vagy sört.

«új sms»

Vajon ez a szabadság kifejezője, vagy egész más? Lehet, hogy az ég felé nyúló kéz a teremtőjét akarja megsimogatni, vagy épp férfiasan kezet rázni vele.

«új sms»

Lehet, hogy a póz a kéz győzelmét ünnepli az elme felett. Ezért szokás inkább fizikai megpróbáltatások után felemelni a kezet, intellektuális harc után kevésbé.

«új sms»

Vagy épp visszatérnek a gyökerekhez. A fákon csimpaszkodó majmokra hasonlítanak, így hívják életre az akkori szabadságot. Vö: ilyenkor állati hangokat adnak ki.

«új sms»

Jól tudok már kérdezni, de válaszaim még nincsenek: felkészültem a diplomára. Aki meg válaszokat akar, forduljon az internetes fórumokhoz. Ciró, köszi a képet.