Mindannyian hallottuk már, hogy a Google saját operációs rendszert készít Chrome OS néven, amit elsősorban netbookokba szánnak, legalábbis az első körben. Az ügynek azonban vannak olyan aspektusai, ami a Menlo Park-i cég és a cupertinóiak viszonyára is hatással lesz.

Egyes elemzők szerint az Apple-nek felhúzhatja az agyát az évek óta jó kapcsolatot ápolt partnercég megjelenése az operációs rendszerek piacán. Azt azonban nem veszik észre, hogy a Google böngészője OS-e körülbelül akkora fenyegetés a Mac OS X-re nézve, mint az Android uralma az iPhone OS felett.

Az Apple ugyanis nem operációs rendszereket árul - nem önmagában. Vas és OS egységét adja, ami pontosan annyi kényelem, mint amennyit vásárlók megfizetnek. És ha valaki fel akarja tenni a Mac OS X mellé a Chrome OS-t, rakja. Azután sem lesz opció egy olcsó HP vagy Acer egy Chrome-mal annak, aki nem kifejezetten ilyet keres.

Persze ne értsetek félre: bizonyos homályos konkurenciát jelent a Google a távolabbi jövőben, de a fenyegetettség korántsem akkora, mint ahogy az elemzők beállítják. Ettől függetlenül igaz, hogy Eric Schmidt Google-vezérnek még inkább megingott a helyzete az Apple tanácsadó testületében. Az Android miatt így sem vehet részt bizonyos - az iPhone stratégiájával foglalkozó - üléseken, az Apple-nél meg az operációs rendszer stratégiája egyenlő a Mac-stratégiával, az egyfolytában az előtérben cigiző tanácstag pedig nem jó tanácstag.

Ettől függetlenül, illetve pont a vezetőség közös halmaza miatt újra felmerült a trösztgyanú, vagyis hogy a két vállalat egymást támogatva fedi le a piac minél nagyobb szeletét. Na, ez már valós fenyegetés lehet, hiszen a netbookokba tervezett nyilt forráskódú Chrome OS inkább a Macek mellett, nem a Macek helyett vagy Maceken képzelhető el.

Persze még mindig van a piacnak egy óriási százaléka, aki nem igényli a pehelysúlyú OS-t, inkább megküzd a Microsoft tehetetlen mammutjával. Meg persze ott vannak azok is, akik három programot ismernek: DOS, Windows, Office. És még folytathatnám a sort, kikre támaszkodhat hosszú távon a jelenleg legnépszerűbb operációs rendszer.