Tudjuk mindannyian, hogy a legnagyobb processzorgyártó gpu-i főleg csak arra jók, hogy hangosan vinnyogva, a földön fetrengve röhögjünk rajtuk: a MacBookomban például GMA 950-es van, ami mindössze annyit tud, hogy a képet valahogy eljutatja a processzortól a kijelzőig. Az X3100-asok sem adnak sokkal nagyobb teljesítményt, a közelmúltban meg volt szerencsém tesztelni az egyik legújabb terméket, a GMA 500-ast, és azóta sem sikerült magamhoz térnem. Mert a legostobább koncepciót sikerült megvalósítani vele: minden létező technológiát belezsúfoltak, van benne DirectX 10.1, OpenGL 2.0, csak éppen olyan harmatos a teljesítmény, hogy még egy karaktert is nehezen rajzol ki az asztalra, akkor meg minek a kompatibilitás a speciális effektekkel?

A Macrumors szerint azonban ennek vége, mert az Intel következő generációs mobilplatformjával érkező grafikus gyorsítók már izmosabbak lesznek. A rendszer az Intel Nehalem csipje köré épül majd, ez van most a Mac Próban, de várhatóan 2009 végén, 2010 elején megjelenik majd a processzor a MacBook Prókban és az iMacekben is. És az új platformba új grafikus gyorsító dukál.

Bár az Intel meglehetősen visszafogott, amikor az új gpu teljesítménye kerül szóba, az iparági partnerek szerint jóval gyorsabb csipekre számíthatunk a jelenlegi 4500-asoknál. Hogy pontosan mekkora sebességre érdemes készülni, arról nincs semmilyen információ, mindenesetre hallottam én már ezt a dumát az X3100-asok meg a 4500-asok megjelenése előtt is, aztán látjuk, mi történt: a szintén integrált Nvidia Geforce 9400-as úgy leiskolázta a teljes inteles mezőnyt, hogy az öröm volt nézni.

Kérdés csak az, hogy a következő generációs Intel-platformhoz gyárthat-e majd integrált gpu-t az Nvidia, a processzorgyártó ugyanis pont ebben akarja megakadályozni partnerét, nyilván mert látja, hogy a teljesítményharcban folyton alulmarad.

Not very sportszerű, but very hatékony.