Júliustól, vagyis tegnaptól emelkedett az ÁFA 20-ról 25 százalékra, ezt mindenki tudja. Ez körülbelül 4,2 százalékos emelést jelent az eddigi bruttó árakhoz képest. Nem úgy az iPhone esetében.

A T-Mobile ugyanis az áfaemelést ármódosításokkal tarkítva oldotta meg, vagyis nem egységesen emelte a termékek árait 4,2 százalékkal, hanem a nettó összegeket is módosította sok esetben. Ahogy a T-s kapcsolattartóm fogalmazott: súlyozták az egyes elemeket.

Így aztán az alacsonyabb árfekvésű csomaghoz tartozó iPhone-ok bruttó ára akár 10 ezer forinttal is megnőtt, ez 11,4 százalékos emelés. Ha ebből elvesszük az áfanövekedés részét, azt látjuk, hogy 7 százalékos áremelést hajtottak végre a nettó összegen. Az ikon 600-as csomagban kapható 8 gigabájtos iPhone nyolcezer forinttal kerül többe, ami az előző gondolatmenet szerint 11 százalékos áremelést jelent a 4,2 százalékos növekedés mellett.

A 990 forintos iPhone ára nem változott, az gyakorlatilag ingyen van, és 10 forinttal nőtt a 16 gigabájtos modellek ára, ami így jócskán az áfaemelés mértéke alatt van, vagyis itt árcsökkentést hajtott végre a T-Mobile.

Nem változott továbbá az ikon 200-as havidíj, a kapcsolattartó szerint ezt eleve az emelésre készülve lőtték be, mint ahogy a médiamánia csomagok árain sem változtattak. A többi díjcsomag havi összege a törvényileg előírt módon alakult.

Köszönjük trixilvnek a figyelmeztetést.