Egy kollégám szavajárásával élve agyfaszt szoktam kapni az inkompatibilis kábelektől: hogy minden nyomorult gyártó másmilyen csatlakozóval árulja a termékét. A közelmúltban történt meg, hogy egy egész memóriakártya-olvasót kellett Kaliforniába magammal cipelnem, mert nem találtam meg a Lumixom semmivel sem kompatibilis usb-kábelét, viszont csak nagyonsokezer forintért tudtam volna megvenni a valójában fillérekből gyártható műanyagdarabot. Arra viszont nem voltam hajlandó.

Az EU-nak vannak időnként furcsa húzásai, de alapvetően jó szándékú: az egységes uborkaméret bevezetése például meglehetősen elvadult ötlet volt, a mostani döntés viszont szimpatikus: rábeszélték a legnagyobb mobilgyártókat, hogy egységesen micro-usb-kábellel adják a termékeiket, így nem kell folyton kidobni a töltőt, ha új mobilt veszünk, és akkor sincs tragédia, ha elhagyjuk a kábelt.

A megállapodást a legfontosabb mobilcégek alá is írták, köztük a Motorola, a Nokia, a SE, az LG, az NEC, a Qualcomm, az RIM, a Samsung, a Texas Instruments, és teljesen érthetetlen módon maga az Apple is.

Pedig Steve Jobs cége legendás alá nem író, de ha minden igaz, 2010-től az új iPhone-ok már micro-usb-vel érkeznek az európai piacra.