Na, ezt a tesztet én sem nagyon értem, de a számok magukért beszélnek. Kezdjük gyorsan a grafikonnal, hogy legyen mit magyarázni:

Ahogy azt láthatjátok, a Macworld Speedmark (és még sok más) tesztje szerint a lapos gép új csúcsmodellje valamivel lassabb lett, mint a 2008 októberi verzió. A belépőtípus leheletnyit ugyan gyorsult, de benchmarkokon kívül aligha érezhető a változás, pedig a hardver azért jóval erősebb lett.

Egészen pontosan 15-16 százalékos a változás, miközben a teljesítmény az egyik esetben nyolc százalékkal nőtt, a másikban meg két százalékkal csökkent.

És ez azért durva.

Nem tudom, mit művelnek az Apple-nél, de Cupertinóban láthatóan élvezik, hogy nincsenek közvetlen versenyben a konkurensekkel, hogy senkitől sem zavartatva végezhetik el a fejlesztéseket. Az elmúlt évben például hiába kaptak jóval erősebb grafikus gyorsítót az iMacek vagy a MacBook Prók, azok teljesítménye szinte alig változott. Sőt, a legtöbb teszt szerint a drágábbik laptop Geforce 9600-asa semmivel sem gyorsabb, mint a mellette dolgozó, valójában harmad akkora teljesítményre képes Geforce 9400-as.

Most meg itt vannak az erősebb processzorok, amik nem, vagy alig nyújtanak többet elődeiknél.

Mintha az Apple nagy ívben szarna arra, hogy a pluszteljesítmény a szlogeneken túl a valóságban is érezhető legyen.

Nem tudom, mi a MacBook Air belassulásának az oka, a Macworld szerint az egészről a power management tehet: valószínűleg az apró házban hamar túlmelegszik a 2,13 gigahertzes csip, ezért a rendszer visszaveszi a teljesítményét. De hát nem megyünk sokra a kétszáz lóerővel, ha minden egyes gázadásra elvesz belőle biztonságból százat az elektronika.

Kíváncsi vagyok, hogy valamelyik software update segít-e majd a Core 2-eseken, bár a Geforce 9400/9600-problémáját a mai napig nem sikerült megoldani, pedig már háromnegyed éve piacon vannak a dupla grafikus maggal szerelt MacBook Prók.