Meglepetésként ért, hogy az Apple tegnap új laptopokat mutatott be a WWDC-n, viszont  logikusabb lett így a termékpaletta. Tavaly ugyanis nem tudtam eldönteni, pontosan hol ér véget a MacBook, és hol kezdődik a MacBook Pro. Korábban külsőre is meg lehetett különböztetni a két családot, de az unibody aluház megjelenésével zavarba jöttem.

Az Apple is, ezért aztán minden alumíniumházas laptopot MacBook Próra keresztelt, az egyetlen, szerencsétlen műanyag MacBook magányosan himbálja az ezer dolláros árcímkét (őt a héten együttérzésből le is tesztelem), miközben Próból alapból van két 13, három 15 és egy 17 colos modell. Őrület.

15 col: MacBook Pro

Persze nemcsak ez volt az újdonság, hiszen a modellekbe jobb hardvereket is pakoltak. A 15 colos MacBook Prók 2,53 és 2,8 gigahertz közötti (a korábbi 2,4 és 2,66 helyett) processzorokkal kaphatóak, az áruk így 1700-tól 2300 dollárig nyújtózkodik. Akár 8 gigabájt memóriával is elbírnak, opcionálisan egy 256 gigabájtos SSD-t is tömnek bele, ha azt szeretnénk.

Ami a 15 colos modellekben nagyon kellett, az az akkuidő feltornázása. Phil Schiller szerint akár 7 óráig is kibírják két töltés között, amivel már neki mer vágni az ember egy Margitszigeti kirándulásnak, vagy mazochista hajlamúak egy Győr-Pécs buszútnak. A 17-eshez hasonlóan ez is 1000 feltöltést bír, mielőtt cserélni kellene.

A másik újítás, ami a hardverelemek egyszerű felsorolásából nem látszik, az a "világ legszebb kijelzője, amit valaha notebook-ba pakoltak". Ha az Apple tényleg tudott dobni az előző generáció fényerején és kontrasztján, nagyjából el is hiszem, persze egy tesztet ez is megér majd.

Az új 15-ös modellben az ExpressCard slotot kicserélték SD-kártyaolvasóra, amivel közelebb hozták a közepes modelleket a mai általános fogyasztói igényekhez.

17 col: MacBook Pro

Frissült a legnagyobb gépállat is, 2,8 gigahertzes procival és 500 gigabájtos merevlemezzel osztogatják a 2500 dolláros MacBook Prót, amin viszont megmaradt az ExpressCard slot.

13 col: MacBook Pro

A 15-ös társával megegyező lítium polimer akksit kapott, valamint ő is jobb kijelzőt és SD-kártyaolvasót nyert. Érvényes rá az 500 gigabájtig kérhető merevlemez, a 256 gigabájtos SSD-opció és a 8 giga RAM-os bővíthetőség. Igaz, hogy így az ára 2650 és 3300 dollár között mozog, a plusz négy giga RAM ugyanis 1000 dolláros felárat jelent, ez egyelőre nem a hobbigépesek játéka lesz.

A legolcsóbb modell 2.26 gigahertzes Core 2 Duóval, 2 giga memóriával, 9400M grafikus gyorsítóval és 160 gigabájt merevlemezzel már 1119 dollártól elvihető, vagyis a fehér és az unibody (bocsánat: MacBook és MacBook Pro) között már tényleg csak az ízlés dönt.

A FireWire viszont, jelentem, visszatért valamennyi gépbe, 400-as található a fehér műanyagban, a többiek FireWire 800-as porttal büszkélkednek. Rájöttek Cupertinóban, hogy durva lépés volt tavaly a csatlakozó elsinkófálása.

MacBook Air

A friszbitestű MacBook Air-t is frissítették, 1.86 gigahertzes processzorral, 2 giga RAM-mal, és 120 giga merevlemezzel 1500 dollárba kerül a kisebbik, míg 1800 dollárért már 2,13 gigahertzes procival és 128 gigás SSD-vel vágják hozzánk. Ez pedig izmos árcsökkentés: 700 dollárral kerül kevesebbe a modell, mint korábban.

Na ki az, aki mostanában tervezett laptopot vásárolni?

update: íme Handrás árai a MacBook Pro sorozatra: