Véget ért a WWDC Keynote. Steve Jobs nélkül, furcsa akcentussal beszélő mérnökökkel telt el a több mint 2 óra. Volt mit bemutatni.

Az eseményt alapvetően négy részre lehetne osztani. Először meglepődtünk a MacBook termékpaletta frissítésén, majd a Snow Leopardról és az iPhone OS 3.0-ról hallottuk nagyrészt azokat a dolgokat, amiket korábban (például az iPhone OS 3.0 Eventen). Amikor pedig már csalódottan álltunk volna fel, bejelentették az új iPhone-t, ami a 3GS nevet kapta. S mint Speed.

Összességében azt mondhatjuk, hogy egy ráncfelvarrásnak elmegy, de nem csattant az állunk a betonon. Lássuk, mit tud az új telefon.

Az új ház és a matt hátlap pletykáját gyorsan elvethetjük. Külsőre egyáltalán nem változott az iPhone, ugyanaz a csillogó műanyag, fekete és fehér színben. Ha ezt mindenki feldolgozta, megyek tovább.

Phil Schiller a keynote-on nem fejtette ki, hogy hogyan érték el, de az iPhone 3GS sokkal gyorsabb lett elődjénél. A tesztek során az üzenetek küldése 2.1, a NY Times oldalának betöltése csaknem háromszor volt gyorsabb, mint az iPhone 3G esetében. Ezt persze élőben lehet majd igazán megtapasztalni, de a számok azt mutatják, hogy már nem annyira a Safarin fog múlni, hogy mennyire gyorsan netezhetünk 3G-n.

A telefon támogatja a 7.2 Mbps-os HSDPA hálózatot. Az iPhone 3G hardverének korlátai miatt nem tudta eddig nyújtani még a hagyományos 3G élményt sem, a tethering használata során a laptopra kötve pedig az is kiderült, hogy erről nem az antenna tehet. Ha most a hardvert fel tudták rendesen turbózni, a 7.2 Mbps támogatásával tényleg a mobilszolgáltatókon van a sor.

A 2 megapixeles kamerát kicserélték a 3-as, autofókuszos nagytestvérre, amivel 30 fps-es videót is felvehetünk. Az iPhone-nal készített fényképek nemcsak felbontásában, de minőségében is javultak, állítólag a kevés fényben készített képeknél sem kell elhánynunk magunkat. A telefonba digitális iránytűt is szereltek, szóval ezekben a ficsörökben a pletykák nagyjából igaznak bizonyultak.

A telefon egyik nem várt újítása a Voice Control. A home gomb nyomva tartásával megjelenik egy kékes háttér, és a telefon hanghívásos módba vált. Hanggal kezelhetjük a zenelejátszót is, valamint kérdéseket tehetünk fel a telefonnak az aktuális előadó nevét és a szám címére vonatkozóan. Mást is átmenekítettek az iPod shuffle-ből, így a képernyőn megjelenő szöveget felolvassa egy kevés érzelemmel megáldott géphang.

Egy másik sarkalatos pont az óriáskijelzővel szerelt iPhone-on: az üzemidő. A nagyobb teljesítmény ellenére az akkuidőt növelni tudták, egyedül a 3G-s használat esetében nem tudtak elérni 5 óránál többet, de a 2G-s beszélgetési idő 12 órára nőtt, wifis használat mellett pedig 9 óráig babrálhatjuk a kijelzőt a korábbi 6 helyett.

A Find My iPhone nevű hasznos OS 3-as szolgáltatást (a Google Mapson láthatják az elveszett telefon helyét a MobileMe előfizetők) az iPhone 3GS hardves titkosítással fejelt meg, így az adataink még nagyobb biztonságban vannak.

Az új telefonhoz már a hangerőszabályzóval ellátott fülest adják. 16 és 32 gigabájtos kiszerelésben lesz kapható, a kisebbik 199, a nagyobb 299 dollár lesz, emellett 99 dollárért továbbra is árulják a korábbi modellt. A szolgáltatók személyéről és a csomagokról egyelőre nincs hír.

Magyarországra július 9-én júliusban érkezik meg a készülék, vagyis nem kell már sokat aludni. Addig is nyüstölöm a T-Mobile-t, hogy valamit áruljon el az új árakról.