Nincs sok hátra, és minden kiderül. Lesz új iPhone? Új OS? Új szoftverek? Új hardverek? A legtöbb kérdésre valószínűleg igen a válasz, most már csak azt lenne jó tudni, hogy Steve Jobs feltűnik-e a színen. Hogy ő lesz-e a one more thing? Van rá esély, a legújabb hírek szerint ugyanis a vállalatvezető már júniusban visszatér gyermekéhez, az Apple-höz, és el sem tudok képzelni annál stílusosabb belépőt, mintha a WWDC-n jönne elő és venné át a szót a jó Philip Schillertől.

Pont akkora meglepetés lenne, mint az 1999-es MacWorldön Noah Wyle. Erről az eseményről mostanáig nem is tudtam, Handrás mutatta nekem az iPhone-ján, amikor a múlt héten beugrottam hozzá az XMS-be, hogy elhozzam tesztelésre az iDisznyót. Na de nézzük is meg, miről van szó:

Akik esetleg kevés filmet néztek az ezredfordulón, azoknak mondom, hogy Noah nemcsak úgy kedvtelésből játszotta el Steve Jobsot, ő alakította a vállalatigazgatót a szintén 1999-es Szilícium Völgy kalózaiban is. A nálunk csak videótékákig jutott filmet nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, akit egy kicsit is érdekel Jobs és Bill Gates személyisége, aki tudni szeretné, hogyan indult a két versengő vállalat, és hogy mi az alapvető filozófiai különbség a két cég között.

A kulcsmondatok a két vezér szájából hangzanak el, amikor Jobs felfogja, hogy Gates egy ügyes csellel ellopta tőle a Mac OS felépítését, és átalakítva Windows néven IBM PC-klónok millióira telepítette azt. Steve először nyugtatni próbálja magát, amikor rájön, hogy az Apple egyedül maradt megszámlálhatatlan konkurensével szemben, majd Bill felvilágosítja az pc-iparág megalapítóját arról, hogy miként is működik a pc-s iparág.

Steve: We are better, than you are. We have better stuff

Bill: You don't get it Steve. That doesn't matter!

Jobs azóta is hisz abban, hogy igenis számít, hogy van értelme munkaórák millióit ölni jelentéktelennek tűnő apróságokba, és még ha Gatesnek igaza is volt abban az értelemben, hogy az Apple látszólag sosem dönti meg a Microsoft uralmát, az elmúlt években igenis közeledett egymáshoz a két vállalat: ma már csak másfélszer annyit ér a szoftveróriás, mint almás konkurense, 1997-ben, Jobs visszatérése előtt még hússzoros volt a különbség.

A holnap estén is múlik, hogy az évtizedek óta versengő két vállalat közelebb kerül-e egymáshoz, vagy a távolság megmarad. Mert nőni mostanában aligha fog.