Leslie Clarknak és férjének egy 7 éves, autista gyermeke van, akivel nehezen tudnak kommunikálni, írja a USA Today. JW-nek ezért egy erre a célra kifejlesztett text-to-speech gépet akartak vásárolni, aminek az ára 8-10 ezer dollár között mozog, ráadásul nagy és nehéz.

Az gyermek egyik tanára beszélt nekik egy olyan alkalmazásról, amit iPhone-ra fejlesztettek, és pont ebben segít. A család végül 500 dollárból megúszta a dolgot: vettek egy iPod touch-ot és a 150 dolláros Proloquo2Go nevű speciális alkalmazást. Ezzel nemcsak szavakat, hanem hosszabb kifejezéseket gyárthat JW, még a kutyáját is utasíthatja a hangszórókkal.

A tavalyi WWDC-n már sokat beszéltek az AppStore orvosi alkalmazásairól, de a szűk rétegeket érintő dolog nem kelti fel a körön kívül esők érdeklődését. Az AppStore az iPhone-t és iPod touch-ot egy behatárolhatatlan eszközzé teszi, de hogy ez mennyire igaz, az ilyen esetekből lehet látni.

Ez az alkalmazás segít a Down-kórosok, a Lou Gehrig-kórosok és a szélütésesek nehézségein, mondta el Samuel Sennott orvostanhallgató a lapnak, és még ki tudja, hány speciálisan betegeknek készült program tölthető le.

Ilyen a jó reklám. A betegeknek és szüleiknek elmondja, hogy lehet olcsóbban, könnyebben, miközben az alkalmazás készítői is jól járnak. Az Apple érintőképernyős kütyüjei pedig egyre inkább olyan terméknek tűnnek, amikre megéri speciális programokat fejleszteni.