Remek hír bukkant fel a 9to5Macen. Az oldal szerint az Apple egy Európai-szintű zenebolt elindításán töri a fejét. Ennek értelmében nem egyenként állapodna meg a tagállamokkal, hanem az egész Európai Unióra kiterjesztené a szolgáltatást, méghozzá egyetlen lendülettel.

Állítólag a közösség illetékesei lelkesednek az ötletért, ők úgyis szeretnek mindent, ami mind a félmilliárd uniós állampolgárra vonatkozik: egységes jogrendszer, egységes uborkaív, egységes zenebolt. Meg persze egységes pénz, és emiatt azért érdemes egy kicsit aggódnunk: bár a hír egy szót sem szól arról, hogy az Apple csak az euróövezetben tervezi bevezetni a szolgáltatást, ez lehet azért is, mert nyugatról nézve olyan tagállamok nem is léteznek, ahol még megmaradtak a nemzeti valuták. És valóban egyszerűbb lenne egy árlistát kidolgozni, bár persze annak semmi akadálya, hogy euróban fizessek a bankkártyámmal, a bankom majd úgyis elvégzi az átállást.

Ráadásul az Unió tényleg igyekszik minden partnerre ráerőszakolni, hogy egyetlen gazdasági közösségként tekintsen a tagállamokra, még ha a legtöbb tárgyaló azt sem tudja, mi az a Magyarország, és hogy vajon miért kell egy országnak már a nevében is azt hirdetnie magáról, hogy ott éheznek az emberek? 

Update: a Bloomberg szerint ez bizony mind a 27 uniós tagállamra vonatkozik!