Egyre többen állítják, hogy a pletyka a 10 colos Apple multitouch tabletről nem csupán kitaláció. Gene Munster, a Piper Jaffray optimista elemzője (hónapokig tartotta a 250 dolláros részvényérték-előrejelzést, miközben az Apple csak nagy nehezen tudott 100 dollár felé kúszni) átnézte az ez irányú Apple-szabadalmakat, felhívta ázsiai kapcsolattartóit, és arra a következtetésre jutott, hogy igenis lesz Apple tablet.

Mint az elemző elmondta, az ötletelés során a következő információkkal dolgozott: a PA Semi chipgyártó felvásárlása, a szabadalmak, a pletykák és Tim Cook óvatos nyilatkozata a legutóbbi konferenciahívás alkalmával.

Mindebből arra következtet, hogy az új készülék 7 - 10 colos lesz, 2010 első felében jön ki és az ára valahol 500 és 700 dollár között mozog majd. Ehhez bizonyára számtani átlagát vette a MacBook és az iPod touch árának és méretének (700 dollár és 8 col), 2011-ről meg ugye komolytalanság beszélni az informatikai piacon, marad a jövő év.

Ha ez igaz, az Apple valóban belép az olcsó termékek piacára, ahol a minőséget biztosítani a legnehezebb feladat. A touchscreenek csökkenő gyártási költsége, valamint egy egyedi fejlesztésű, kis teljesítményű mobilchip mellett már akár el is képzelhető a dolog. Még ha én nem is tudom elképzelni.