A US Federal Trade Commission vizsgálatot indított, a bizottság a Google és az Apple kapcsolatát kukkantja meg közelebbről, ugyanis fennáll a gyanú, hogy a két cég összejátszik egymással. Ha ez igaz, akkor a szabadverseny megszegéséért indul ellenük eljárás.

A G1 telefon kapcsán már hallottunk arról, hogy állítólag egy Apple-lel történő megállapodás értelmében nem került bele a multitouch támogatás az Androidba. A Venturebeat pletykáját sokan hallották, így a bizottság - magától vagy külső behatásra, tulajdonképpen mindegy - már rá is szállt az óriásokra.

A vád állítólag a 8-as bekezdéséhez és az 1914-es Clayton-ügyhöz köthető, akkor született ítélet a hasonló esetben, az egymást segítő vállalati vezetést marasztalták el. Andrew I. Gavil, a téma szakértője azt mondta: "A nyolcas bekezdés miatt ritkán indít eljárást a kormány, kivéve ha a cégek vezetői - akiknek versengeniük kellene egymással - valójában nem versenyeznek".

A vizsgálat leginkább Eric Schmidtre, a Google vezérére koncentrál, ő ugyanis az Apple vezérkarában is jelen van. A US Federal Trade Commission akár arra is kényszerítheti a vezért, hogy egyik pozícióját hagyja el.

A vizsgálatnak elég széles spektrumot kell átfognia. Ott van az Android az iPhone-nal szemben, a Chrome, aminek a végleges verziója még meg sem jelent Mac OS X-re, a Picasa és a Google számos ingyenes szolgáltatása, ami az Apple-től a MobileMe részeként vásárolható meg. Magyarázatot kérhetnek a youtube videók H.264-re konvertálására is, ami az Apple kérésére történt, és ugyancsak különös húzás volt annak idején.