Na jó, sok baromságot láttam már a Microsofttól, de ezzel felülmúlták magukat. Az összes csúsztatást és szándékos elhallgatást egyetlen, kézzel írott papírlapba sűrítette a Microsoft Windows blogja.

Egy külön erre készített űrlapon beírta a felkészült tanácsadó, hogy mennyibe kerülne egy otthoni géppark, ha Macet, és mennyi, ha valamilyen PC-t választana az ügyfél. Már korábban kampányoltak azzal, hogy az Apple termkeivel egy különleges adót fizetnek a birka ügyfelek, most kiszámolták, hogy mennyi is ez a plusz. Mondanom sem kell, az elemzést a Microsoft rendelte. Csodálatos kis összeállítás, figyeljetek:

Kinagyítva:

Kezdjük az elején. A magas végeredmény érdekében a Dell Inspiron 15 colos modelljét mérték a fehér MacBookhoz, és egy MacPrót és egy HP d5100t-hez, vagyis átugrották az iMac sorozatot, és a profiknak készült anyagból válogattak, emellé egy olyan HP-t választottak, ami vicc. Oké, máris odaírhatjuk, hogy "1700 dollárral drágább a Mac a PC-nél". Ennyi erővel a dollárt is elhagyhatták volna, mert tökmindegy.

Nekem igazából a második a kedvencem: szoftverekre csak a Macen kell fizetni, a Windowson minden ingyen van (feltételezték, hogy az illető switcher, és már úgyis megvan minden szükséges alkalmazása, és amiért ugye egyszer fizettél, az ingyen van). A Macen meg a géphez járó szoftvercsomag mellé meg kell venni a... mit is? Ja, a Quicktime Prót meg az Office-t. Írjunk még oda egy hetvenest, jé, megint spóroltunk 280 dollárt.

És így tovább. Mindenféle szolgáltatások árát hasonlítják egészen más, mondanom sem kell, szűkebb szolgáltatáscsomagokhoz.

A végeredmény így nem túl meglepően 3367 dollár. De ez azért vérciki: persze, hogy többe kerül az Apple, mint ahogy egy csomó termék drágább más termékeknél. Azon azért már túl kellene lépni az embernek, hogy a különböző hardverelemek típusszámából egyértelműen következtessen a gép minőségére. De a redmondiak nem elégedtek meg azzal, hogy ezt a nyilvánvaló hülyeséget és igénytelenséget etessenek a néppel, egymástól teljesen különböző dolgokat hasonlítottak össze, hogy sokkoló számot hozzanak ki.

Gratulálok, Microsoft.