Az Apple lényegében elismerte, hogy az eddig nyilvánossá vált hibáknál is több a baj a fehér MacBookok burkolatával. Korábban tudtunk ugye a sárgásodásról, meg arról, hogy a topcase időnként megreped. Most viszont az Apple bejelentette, hogy márciustól térítésmentesen cserélik azoknak a gépeknek a burkolatát, amiken megmagyarázhatatlan hajszálrepedések jelentkeznek a ház első részén és a trackpad környékén, az I/O portoknál, vagy a szellőzőnyílásoknál.

Novemberben még azt állította a cég, hogy az ilyen sérülések a hibás használatnak köszönhetők, éppen ezért a tulajdonosok nem számíthatnak garanciális cserére, nagy eredmény tehát a mostani bejelentés. Az Apple ugyanakkor azt kérte a szervizesektől, hogy minden esetben alaposan vizsgálják ki, anyaghiba, vagy külső behatás eredménye a hajszálrepedés.

Márpedig az ilyesmit meglehetősen nehéz kideríteni, ha csak nincs bekamerázva minden júzer háza (vagy nem jelent az iSight közvetlenül Steve Jobsnak), sokszor várhatóan lehetetlen lesz megállapítani, hogy ki a hibás. De hát így jár az a cég, amelyik minősíthetetlenül szar anyagokból rakja össze az egyik legnépszerűbb termékét. Az legalábbis szerintem nem normális, hogy egy laptop elszíneződjön, eltörjön és megrepedjen egyszerre.

Mindenesetre ha a júzer ártatlan, garancián kívül jár a csere, ami mindenképp pozitív fejlemény, sőt, szerintem példamutató az iparágban.

Hogy valami személyes lezárással tudjak hozzájárulni a sztorihoz: én ugye azok közé a közé tartozom, akiknek nem besárgult, hanem megrepedt a házuk. Év elején garanciában cseréltettem a topcase-t, azóta repedés nem volt.

Ellenben sárgul ez a szar.

Gratulálok Apple.