Nektek is feltűnt, hogy a címben csak e-betű van? Ennek ellenére utolérte a válság az Apple-t is, fel lehet élni a bankban őrzött 25-30 milliárd dollárt. Persze az is lehet, hogy mostantól kezdve csak lassabban gyarapodik a pénz, vagy hogy teljesen elfogy, miután megválasztottátok Steve Jobsot miniszterelnöknek, aki valószínűleg a költségvetési árkok betemetésére, valamint a 14. és 15. havi nyugdíjakra költi majd a felhalmozott összeget.

Mindenesetre a február nem különösebben kedvezett a Macintosh üzletágnak. Bár az NPD korábban már közölt meglehetősen érdekes számokat is, azért komoly elemzőcég, érdemes hát figyelembe venni, amikor azt állítja, hogy az első negyedévben 2-2,2 millió Mac értékesítésére lehet számítani. Ez bizony 4-13 százalékos visszaesést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az nagyjából biztosnak látszik, hogy a február 16 százalékkal pocsékabbra sikerült, mint egy éve, de ebből az eredményből azért kár messzemenő következtetéseket levonni: egyrészt a tavalyi eredményt felbúsztolta a MacBook Air, másrészt viszont idén meg inkább nem vettek gépet az emberek a küszöbön álló modellfrissítés miatt.

Ami március elején rendben meg is érkezett, az elemzők szerint komoly eredménnyel: az új Mac minik, iMacek és Mac Prók érezhetően növelték a forgalmat, ami ellensúlyozni tudja a februári eredményt, de a negyedévet már nem tudja megmenteni: legfeljebb 2,2 milliós negyedéves darabszámra tippelnek az okosok, ami 4 százalékos visszaesést jelent. A világgazdaság teljesítményét figyelembe véve ez egyébként nem rossz eredmény, az Apple viszont hosszú évek óta csak erősödött, ismeretlen jelenség ez a mostani.

Ezzel együtt szerintem nem kell félni a részvények gyengülésétől, mert a piac már hónapokkal ezelőtt beárazott a papírokba egy lightos kis visszaesést, jelenlegi árfolyamán ugyanis egyértelműen alul értékelt a cég.