Egy tanácsadó cég ugyanis megkérte a szövetségi kommunikációs bizottságot (FCC) annak a kivizsgálására, hogy az AT&T nem sérti-e a szövetségi törvényeket a Skype-ra vonatkozó korlátozásai miatt. Az amerikai mobilszolgáltató ugyanis nem engedi, hogy az iPhone-ról a saját internetes hálózatát használva telefonálhassunk (korábban a németországi T-Mobile azt is javasolta, hogy még wifin se lehessen használni a Skype-ot).

Mivel ugyanez a helyzet nálunk, és csaknem minden iPhone-nal kereskedő országban, a kérdésre adott válasz mindannyiunkat érdekel.

A beadványt pénteken nyújtották be, a Wall Street Journal szerint a csoport már korábban is küzdött az internetszolgáltatók esetleges törvénysértései ellen. Most, hogy a Skype megjelent a telefonra, és az ingyenes programot több mint egymillióan töltötték le, akcióba léptek.

Az indoklás pedig egyszerű és világos: az érvényben lévő törvények értelmében az internetszolgáltatók nem válogathatják meg, hogy melyik kiszolgálótól engedélyeznek forgalmat a hálózatukon, és mellyel nem. A Skype visszautasítása, amire az Apple saját üzleti megfontolásából rábólintott, pontosan ezt sérti meg. A Journal szerint azt kell még elfogadtatni, hogy a semlegességi törvény kiterjedjen a vezetéknélküli mobilhálózatokra is.

Ha sikerrel járnak, lavina indulhat meg, és minden hálózaton lehet majd használni a külföld hívása esetén rendkívül olcsó megoldást. 6 forint percenként a vonalas hívás Budapesten, de ugyanennyi, ha például Hong-Kongot hívjuk. A mobiltelefonok hívása viszont már húzósabb (62 forint per perc itthon), és szerintem pont emiatt nem kell félnie a mobilszolgáltatóknak.

Kivéve persze, ha mindegyik iPhone-ra, okostelefonra rákerül a Skype, a felhasználók meg azon keresztül hívogatják majd egymást.