A firmware-azonosítókból korábban már kikövetkeztették, de bizonyos források most egy piackutató cégnek is megerősítették, hogy az Apple két modellel készül idén. A Lazard Capital Markets azt állította, hogy az új készülékeket áprilisban kezdik gyártani, júniusban egy high-end és egy low-end modellt fognak bemutatni.

A két különböző iPhone-t Daniel Amir, a cég elemzőjének állítása szerint nem feltétlenül lehet majd mindenhol kapni. A high-end verziót szerintük Észak-Amerika és Európa kapja, míg a kisebb piacok a butább verzióhoz juthatnak csak hozzá. Az is lehet, hogy a low-end kizárólag Kínának készül - valljuk be, ez a valószínűbb.

Amir szerint ugyanis a kisebb iPhone-ban nem lesz videofunkció és wifi sem, ez pedig inkább a kínai verziót erősíti: a China Mobile korábban a 3G-s csipen kívül wifi szolgáltatást sem kért a telefonba. Az Apple nem ment bele a leláncolt Prométeusz-akcióba.

Márciusban egyébként több iPhone fogyott, mint a korábbi öt hónap bármelyikében, osztotta meg az információit az elemző. Év elején érthető a kereslet lanyhulása, de karácsonykor sem döngették a kirakatokat, viszont ez a hónap eredményesen zárult. Amir szerint márciusban 1,5 millió készüléket adtak el, míg az év első negyedévében 4 millió lehet az eredmény.

A második negyedévre az elemző 8 millió eladott iPhone-nal számol, amiben 5 millió a mostani iPhone 3G. Könnyen kiszámolható, hogy szerintük már júniusban megszabadulnak 3 millió új iPhone-tól. Legutóbb kevesebb mint három nap alatt eladtak egymilliót, szerintem idén még nagyobb őrületre lehet számítani.