Korábban már megírtam, hogy az Intel beperelte az nVidiát, mivel szerintük a 2004-es megállapodásuk, miszerint a másik Santa Clara-i gyártó az Intelekkel kompatibilis platformokat gyárthat, nem terjed ki integrált memóriavezérlővel ellátott processzorokhoz tartozó csipszetekre. Akkor csak az Intel véleményét hallottuk az ügyről, vagyis azt az egyértelmű állítást, hogy a licenc nem terjed ki ilyen termékekre.

Ezt meg ugye nehéz eldönteni, egyrészt mivel egy elég régi megállapodásról van szó, amiben a Nehalem neve egészen biztosan nem fordul elő, másrészt nem láthatjuk a szöveget, amiből valószínűleg a bíróságnak sem lesz könnyű kiolvasni a megoldást.

Most az nVidia ellenkeresetet nyújtott be az Intel ellen, mivel szerintük rágalom, hogy ők jogosulatlanul fejlesztenek erre a platformra, így szándékosan rossz hírben tüntetik fel őket. A hivatalos szövegben leírják, hogy az Intel ezt a módszert választotta arra, hogy kiszorítsa őket arról a piacról, amit korábban már egy megállapodás keretében megszereztek.

A beadványban megemlítik, hogy az Intel 2004-ben megkapta az nVidia szabadalmak licencét, cserébe egy hosszú távú megállapodást ígértek a processzorokhoz tartozó platformok gyártására. Ha tényleg ennyi a szerződés szövege - amit kétlek - , akkor nagyon hülye ügyvédek dolgoznak az nVidiának.

A két cég egyre élesebb vitája bontakozik ki, ami az Apple hardvereinek további sorsára is hatással lehet. Cupertino és a két Santa Clara-i vállalat még szorosabb kapcsolatot alakított ki a legutóbbi, nVidia csipszettel ellátott Macintoshok bemutatása óta. Most meg civakodnak, mindketten többet akarnak a tortából.