A héten hárman is ráugrottak a cupertinóiakra, mert szerintük a vállalat megsértette a levédett szabadalmaikat.

Először a svájci MONEC perelte be az Apple-t. A cég amiatt fordult a bírósághoz, mivel az AppStore-ban kapható olyan alkalmazás, amivel az iPhone egy e-bookká válik, hiszen lehet rajta olvasni szövegeket. A MONEC pedig már több mint 7 éve levédetett egy "lapos és könnyű" eszközt, aminek touch-screen LCD kijelzője van, és pont olyan méretű, hogy lehessen látni a betűket. Zseniális.

A cég egyébként nyilván új bevételi forrásokat keres, múlt hónapban a HP-t is beperelték szabadalomsértés miatt.

Második az Affinity Labs, ők azt állítják, hogy az Apple három esetben is megsértette a szabadalmi törvényeket. Azt kifogásolják, hogy az Apple vezetéknélküli kapcsolattal adatokat küld a telefonra, miközben online böngészési lehetősége van a júzernek audio- és videofájlok között, amiket aztán letölthet. Állítólag ezeket ők találták ki.

A cég egyik szabadalmát 2007-ben, a másik kettőt egy hónapja fogadta el a szabadalmi hivatal.

A harmadik felperes az Accolade Systems, ami az iPhone-ban található kameracsip miatt perel, hiszen egy korábbi szabadalomban ők már leírták a módját, hogyan lehet egy kamera telítettségét mérni három CMOS szenzorral. Az Apple telefonjában pedig legalább egy darab megtalálható ezekből.

Utóbbi kettő nem reménykedik az ügy nekik kedvező végkimenetelében, lehet hogy azért, mert kelet-texasi bírósághoz fordultak, akik állítólag rendkívül barátságtalanok a szerzői jogi szabadalmi kérdésekben a felperesekhez. Azért megpróbálják, talán helyreáll az igazságuk.