Úgy látszik, sikerült megegyeznie az Apple-nek a China Unicommal, legalábbis erről árulkodik az kína második legnagyobb mobilszolgáltatóla weboldalán talált iPhone információs oldal. A készüléket még nem lehet hivatalosan kapni, bejelentés sem volt, a cég az oldalán felhívja a figyelmet, hogy ez még nem jelenti a kínai forgalmazás beindítását, de áttörést sikerült elérniük a tárgyalások során.

Nagyon valószínű, hogy még pár óráig lesz csak kint, hiszen az Apple nagyon kényes az ilyesmire, de az utóbbi időben a China Unicommal folytatott tárgyalásokra ezek szerint sikerül lassan pontot tenni. A China Mobile az extra kívánságaival meg elmehet a búsba, gondolom ez a cupertinóiak véleménye.

Mire az iPhone 3G megjelenik Kínában, lassan már nem is lesz iPhone 3G. Mint múltkor már megírtam, a China Mobile vezetője nemrég ellátogatott Cupertinóba, és azzal a feltétellel írt volna alá szerződést, ha a helyi AppStore a kínai állami vállalat irányítása alá kerülhetne, beleértve az alkalmazások árának beszedését is.

Az Apple visszautasította az ajánlatot, ezzel a harmadik fordulóban végleg felhagytak a tárgyalásokkal. Az első körben a kínai szolgáltató utasította vissza az Apple 20-30 százalékos igényét a mobilok utáni bevételekből. Ezután az Apple azt javasolta, hogy 600 dollárért adják el az iPhone-t a kínai vállalatnak, ha a China Mobile bizonyos támogatásokat nyújt a telefon és a hozzá fűződő szolgáltatások terén. Ez sem jött össze.

A China Unicom valószínűleg alkalmazkodóbb tárgyalópartner volt, hiszen egy ilyen lépéssel akár nekimehet a többségben kínai állami tulajdonban lévő China Mobile-nak.