Na ez ám a globalizáció, kedden este bemutatják az új, fejlesztőknek szánt operációs rendszert, csütörtökön kora délután meg már Handrás XIII. kerületi lakásában nyomogatom a cuccot.

Röviden: okés. Nem mélyedtem el a szoftver működésében, de amit láttam, az tetszett, az OS gyors, kényelmes és többnyire stabil.

Előre leírom, hogy felesleges a torrenteket lesni, valamilyen gyanús forrásból letölteni az egyébként csak kétszázakárhány megás rendszert (kiderült, hogy a korábban említett 2,5 gigabájt valami félreértés lehetett), mert csak akkor tudod aktiválni, ha az Apple-nek visszaküldöd az egyéni azonosítódat. Anélkül el sem indul az iPhone, ráadásul downgrade-elni is csak nagy nehézségek árán lehet (de lehet, ez friss hír), szóval szerintem egyelőre ne kísérletezzetek. Annál is inkább ne, mert az eddigi töréseket felülírja az OS 3-as, így a mobil a telepítés után csak az eredeti szolgáltatónál és az eredeti App Store-os programokkal lesz használható. Bár a Dev Team jelezte, hogy már a hivatalos megjelenés napján kész lesz a törés, egészen addig viszont életveszélyes jailbreakelt telefonra felrakni az OS-t.

Na de nézzük meg a tapasztalatokat. Handrás először a Spotlight-funkciót mutatta meg. Ez a kezdőképernyőtől balra található, olyan, mintha egy új oldalra lapoznánk, így mindig karnyújtásnyira van, mindig rendelkezésre áll. És milyen jól működik! Amint beírom a keresett szöveg karaktereit, egyből megjelenik, majd a betűk számának növekedésével csökken a találati lista.

A cucc keres kontaktokban, emailek subjektjében (de nem a szövegtestében), jegyzetekben, alkalmazások neveiben és elvileg az iPodos tartalmakban is, ez utóbbit azonban nem sikerült ellenőrizni, mert valami bétabetegség miatt képtelenség volt dalokat másolni a készülékre. A Spotlight ennek ellenére jó, majdnem olyan, mint az asztali gépen.

A másik nagy izgalom a kopipészt körül volt. Jelentem: működik. Jól. Megnézem szafariban a szöveget, nyomva tartom a kijelzőt, a rendszer máris kijelöli a blokkot, bekezdést, logikusnak tűnő tartalmi egységet. Innentől kezdve már csak annyi a dolgunk, hogy beállítsuk a másolni kívánt részletet (ujjunk nyomva tartásával kell meghatároznunk a kezdő-, és végpontokat), aztán eldöntsük, mit akarunk vele csinálni. Böngészős tartalomnál nyilván másolni és nem kivágni akarunk. Átugrunk Mailbe, nyomva tartjuk a kijelzőt, vagy kétszer kattintunk, és máris megjelennek az opciók egy ablakban: kijelölés, minden kijelölése vagy beillesztés. Hát illesszünk be!  

Minden úgy történik, ahogy kell, a funkció remekül működik szinte bármely két alkalmazás közt, használhatjuk külső fejlesztők programjainál, sőt, url-eknél is.

Újdonság, hogy mostantól szinte minden alkalmazással el lehet forgatni az iPhone-t. Ezt persze korábban is megtehettük, viszont eddig a forgatással együtt dönteni kellett a fejünket is, mert a kép többnyire maradt az eredeti pozícióban. Mostantól azonban a részvényárfolyamokat, a dalokat, az sms-eket és a leveleket is nézhetjük horizontális elrendezésben. Szerintem többnyire nem látjuk nagy hasznát a funkciónak, de levelezés közben például jól jön, amikor a szövegtest túlnyúlik a kijelzőn (mert azt valamiért nem lehet határok közé szorítani), és eredeti elrendezésben csak szkrollozással tudnánk akkora méretben tartani a karaktereket, hogy el tudjuk olvasni a szöveget.

Érdekes változás még, ami az sms-ekkel történt. Mostantól üzeneteknek hívja az Apple az ikont, mert mms-t is lehet küldeni a telefonnal. Megint csak elvileg, mert gyakorlatilag a bétánál még nem működött ez a funkció, és ezt nemcsak mi tapasztaltuk, hanem szerte a világon nagyon sokan.

Az sms-funkciók kibővítése viszont megmutatta magát. Persze az tényleg röhejes, hogy 2009-ben annak kell örülni, hogy egy mobillal egyenként tudjuk törölni az üzeneteket (és nem beszélgetésenként), valamint hogy végre képesek vagyunk ezeket továbbítani is, de hát én örülök, mert a Világ Legjobb Telefonjának ezentúl tényleg nincs gyenge pontja. Remélem, a végleges verzió stabilitásban, gyorsaságban is mutat majd előrelépést a 2-eshez képest, és akkor tényleg elveszem feleségül az iPhone-t.

Addig meg nézegetem Handrás videóját a kis dögről.