Na, megvolt a nagy bejelentés, nincs többé titok, tudjuk, milyen lesz az iPhone OS 3.0. Nekem mindenesetre tetszenek a bemutatott újdonságok, gyakorlatilag csak egy fontos tétel maradt ki, a tethering, hogy az iPhone 3G-jét használva lehessen netezni a laptoppal, és ne kelljen külön mobilnet-előfizetést kötni rá, de elvileg folynak a tárgyalások erről is, az Apple megpróbál nyomást gyakorolni a szolgáltókra.

Addig is, vegyük végig néhány sorban meg főleg képekben, amit viszont már bemutattak.

Fontos információ, hogy az új OS körülbelül 2,5 gigabájtos, szóval sokáig tart majd a töltés, amikor nyártól telepíthető lesz az iPhone-ra. A rendszer már most is elég stabil, legalábbis a fejlesztők az első próbák után arról számoltak be, hogy megtartják a bétát, amíg elkészül a teljes verzió. Elmondták, hogy a Spotlight, a keresőfunkció pont olyan jól működik, mint a Macintoshon (képzeljétek el, ahogy egy pillanat alatt megtaláltok egy fontos sms-t vagy emailt, dalt, egy elveszett kiskutyát!). Állítólag a kopipészt is kényelmes, használható, de a fejlesztők szerint a szöveg kijelölése a Safariban például elég nehézkes, ezt a funkciót ugyanúgy tanulni kell majd, mint az iPhone premierjekor a virtuális billentyű használatát.

Az Appleinsidernek hála nézzük meg képekben, hogyan is festenek az új funkciók.

Kopipészt

Minden alkalmazásban működik, másolhatunk egyszerű szöveget, webes tartalmat, fotókat, vagy url-t a Safariból. A módszer a következő: kétszer rábökünk a kijelzőre, az OS rögtön kijelöl egy szövegrészletet. Ezután a kezdő- és végpont mozgatásával tudjuk meghatározni, hogy mekkora blokkra van szükségünk, aztán jöhet a parancs, hogy akkor most mit is akarunk csinálni. Nagyon hasznos, nagyon kellett, nagyon vártam. Alant azt láthatjátok, ahogy egy webes tartalmat és egy mms-részletet jelöl ki a júzer, meeeert...

MMS

Igen, megjelent, végre itt van, Le Roi Est Mort, Vive Le Roi!, esküszöm, postot fogok írni, ha véletlenül használnám ezt a funkciót. Mert direkt nem fogom, az biztos. Szerintem az iPhone-júzereknek egyáltalán nem hiányzott az mms, főleg csak azért kellett kifejleszteni, hogy be lehessen fogni az ellentábor száját: nesztek, itt van, hogy ne használja szinte senki. Az alkalmazás képes arra, hogy a háttérben küldje el az üzenetet, miközben már az újat készítjük, gondolom ennek a kvázi-multitaskingnak a kifejlesztésére ment el a sok idő.

Voice Memo Interface

Ezentúl a hangunkkal is cseszegethetjük magunkat, amit aztán elküldhetünk mms-ben vagy emailben: mosd ki a kutyát. Vidd le sétálni a szennyes. Ilyesmi.

Spotlight

Szóval mostantól csak elkezdem beírni, hogy rad, és megjelenik a találati listán Radcsics Benő telefonszáma, az email, amiben a radioaktív hulladékokról vitatkoztam egy atomtudóssal, a Radiohead néhány dala, meg az allRadio-nevű alkalmazás, amiért pénzt adtam, pedig borzasztóan szar. Ha nincs találat az iPhone-on, a levelezőszerveren is keres a Spotlight, csak hogy segíthessen nekünk. Megy majd minden, mint a Macen. Nagyon hasznos, nagyon jó funkció.

Landscape mode

Mostantól a legfontosabb alkalmazások elforgatott nézetben is működnek majd. A kezdet kezdetén például hiányoltam, hogy sms-t nem lehet írni szélesre terített billentyűzettel, aztán két nap után rájöttem, hogy bár email meg lehet, én mégis a hagyományos, állított nézetnél maradtam: papíron jópofa funkció ez, de keveseket láttam, akik elforgatták volna az iPhone-t a gépelés kedvéért. Mostantól persze szinte mindent lehet majd landscape módban csinálni, biztos lesz ember, akinek ez örömöt okoz.

Camera és Photos

A legutóbb készített kép megjelenik a fényképező módban, a bal alsó sarokban, ami például egy remek funkció. A Szépművészeti Múzeumban a kedvenc képeimről szoktam titokban képeket készíteni, ám mivel csak hanyagul magam elé tartom a mobilt és úgy nyomom meg az exponáló-gombot, sosem tudom, hogy sikerült a fotó, mindig elő kell hívnom a mentett adatot. Mostantól azonban tudni fogom, hogy Gustave Moreau Keresztelő Szent János lefejezése című művét, vagy csak a falat sikerült lefotóznom.

De van még itt pár apróság: a Youtube-ra beléphetünk a számítógépen létrehozott accountunkkal, szofisztikáltabban készíthetünk screenshotokat, és kényelmesebb lesz állítólag a szinkronizáció is.

Amint kiderül valami, megírom. Ti meg mondjátok el a véleményeteket a cuccról és szavazzatok: