Fél óra múlva megkezdődik a meglepetés-esemény, az Apple bemutatja az új iPhone operációs rendszert. A pletykák szerint a kopipészt biztosra vehető, az MMS már nem annyira, és a tethering is kérdéses. Kötelező lesz viszont szólni a cupertinóiaknak a Push Notificationről. A többit sűrű homály fedi.

Vannak pletykák arról, hogy egy tabletet is bemutatnak, amihez egy különbejáratú Premium AppStore-t alakítottak ki.

Durva lesz, nem menjetek messzire.

Megnyitották a kapukat, a meghívottak elkezdtek beszállingózni az épületbe.

Greg Joswiak lép az emelvényre. Megkezdődik a keynote.

Greg és Scott Forstall lesz a házigazda ma, Phil Shiller pihen. Nem baj. Halljuk a számokat, sok iPhone fogyott, sok alkalmazás, és így tovább.

Most már azt is tudjuk, milyen sok az új fejlesztő. Remek.

17 millió iPhone fogyott eddig. 30 millió iPhone-ból és iPod touchból együttesen.

Scott Forstall mutatja be az új operációs rendszert. 1000 új API-t találhatunk az iPhone 3.0-ban.

Új eladási modellt vezetnek be, a fejlesztők más forrásokat is kapnak az eladásokra az alkalmazásokon belül a mostani, egyszerű gyakorlathoz képest. Az alkalmazásokon belüli eladásokra ugyanúgy érvényes a 70-30 százalékos megosztás az Apple és a programozók között.

 

A Bonjour-ral peer to peer alkalmazások kapnak teret. Bluetooth-kommunikáció, vajon mennyire korlátozott?

Az iPhone csatlakozójához egyre több mindent lehet kötni. Pulzusmérőt, hifis cuccokat, anyám tyúkját. A fejlesztőkön múlik, a lehetőségek tárháza nyílik meg.

Ezentúl a fejlesztők saját alkalmazásaikba is beépíthetik a Google Mapsot. Lehetőség nyílik turn by turn alkalmazások fejlesztésére - külső programozóknak.

Scott beismeri, hogy a push-sal kicsit elkéstek. Ezzel egyetértünk.

Push Notification megjelent. Ennyi? Bocsi, ezzel elkéstünk? Pedig ez van. Nem tudtak vele foglalkozni, nagy volt a szerverigény, az alkalmazások meg csak gyűltek.

A háttérben futó alkalmazások lehetőségét elvetették, mert a vizsgálatok szerint leszívta a telefon akksiját, 80 százalékkal kisebb élettartamot értek el a teszteken.

E-mail küldési lehetőség lesz az alkalmazásokon belül. Elérhetjük direkt módon a telefon könyvtárait, beépített VoIP API-k is lesznek.

A Meebo elnöke érkezik a színpadra. Bemutató következik az új programokról. EA és Sims 3.0 bemutatója. Komolyan mondom, ha ennyi, és a végén még diadalmasan kijelentik, hogy kopipészt, én morcos leszek.

Az Oracle is műsorozik, mindenkinek van valami bemutatnivalója, csak úgy tűnik, az Apple-nek nincs.

Én most nem kezdem el sorolni, hogy milyen alkalmazásokat mutatnak be, hogy raktárkészlet-nyilvántartó, meg rendezvényekre jegyfoglaló szoftverek készültek, mert szerintem nem ezért vagyunk itt.

ESPN érkezik a színpadra. Olyan médialejátszót mutat be, amin a közvetítéseket a sávszélességtől függően automatikusan állítja az app.

Vércukrot is mérhetünk a telefonnal (na jó, ráköthetünk cukormérőt, és a telefon Bluetoothon keresztül leolvassa és elmenti az adatokat). Jeeee.

 Az előadás az egészség jegyében folytatódik tovább.

 Ngmoco is fellép a színpadra. Új játékélményről és közösségi szórakozásról beszélnek.

EZ a szórakozás új formája. Kutyakaraktereket hozhatunk létre, és EGYMÁS kutyájával is játszhatunk.

Elég brutál FPS-t is bemutatnak, végre valami férfias élvezet. Robbanjanak a fejek. Az új Push szolgáltatásssal felkérhetjük ismerőseinket egy kis online játékra is. Lehet venni fegyvereket. Remélem, pénzért.

A Smule bemutatja a Leaf Trombone World Stage-et, ami egy multijúzer zenélő progi. Az Ocarina készítője az iPhone-os bandáknak szeretne segíteni ezzel a megoldással. Kár, hogy nem hallhatom az előadást, állítólag jól szól az új app.

KOPIPÉSZT!

Scott Forstall bemutatja az új ficsört, a Cut, Copy and Paste-et. Kijelölhetünk szövegeket, ami után egy hármas választás elé állít az operációs rendszer. A duplaklikk lesz a kulcs a kijelöléshez és a beillesztéshez.

A funkció elérhető a Safariban, Mailben és természetesen a szövegolvasó alkalmazásokban. Külön érdekes, hogy a telefon rázására a kijelölés eltűnik.

A képeket is kimásolhatjuk, és beilleszthetjük a leveleinkbe.

Minden iPhone alkalmazás képes lesz oldara fordított módban is működni. Ezentúl bárhol megnövelhetjük a billentyűzet méretét. Kellett.

MMS!

Küldhetünk és fogadhatunk képüzeneteket, Contactokat, audiofájlokat, Locationt. Ezeket egy külön Messages alkalmazás kezeli.

A CalDAV naptárat is támogatja ezentúl a telefon, megosztott naptárakat is készíthetünk, így kiegészült az eseményszervező alkalmazások köre.

Spotlight került a telefonba. Spotlight került a telefonba. Öntsetek le hideg vízzel. Ez nagyon jól jön.

Stereo Bluetooth is lesz, úgy látszik, meghallgatták a panaszokat. Lassan a végére érünk a kívánságlistánknak!

Elnézést, hogy nem fordítom, de a további ficsöröket olvassátok le a fotóról:

A fejlesztői béta MÁR MA elérhető, ezt mindeki megkapja, aki tagja az iPhone Developer Programnak.

A többieknek nyáron lesz elérhető az új oprendszer. MMS és Stereo Bluetooth nem működik a régi 2G-s készülékeken. 10 dolcsi lesz a iPod touch júzereknek, az iPhone-osoknak ingyen.

Jöhetnek a kérdések, Scott és a csapat készen áll az újságírók hadának támadására.

A kérdésre elmondták, hogy ma nem volt Flash-bejelentés. Igen, ezt észrevettük. Viszont a megfogalmazásban már nincs az az elutasítás, mint korábban.

A peer to peer-re reagálva elmondták, hogy ez egy valódi Bluetooth-kapcsolatot létesít más eszközökkel. Megkeresi ezeket, majd csatlakozik hozzájuk, a kulcsszó: Bonjour. A Bluetooth-ot külső programok is használhatják.

A tethering miatt már gyúrják a szolgáltatókat, még nem jártak sikerrel, de az iPhone 3.0-ban meglesz ennek a lehetősége, ha megegyeznek.

"Netbook?" "Ma nincs mit bemutatni."

Külső billentyűzettel sem készültek. A srácok rákérdeznek mindenre, nem sajnálják az időt.

A beépített hangrögzítő külső mikrofonnal is együttműködik, ha van átalakítód.

Az MMS-nek fizikai korlátai vannak az első generációs iPhone-okban.

A további Bluetoothos kérdésekre a csapat sokszor néz egymásra, keresi a szavakat. Itt valami nem stimmel. Lesz még ebben korlátozás, csak nem akarják kibökni.

Ez a kérdés volt az utolsó, megköszönik mindenkinek a részvételt. Hát ennyi volt a móka mára. A végére begyorsultak az események, szerintem mindenki örülhet az újdonságoknak. (Az esemény második felére még Angelday is lenyugodott.)