Miközben az iTunes-on DRM-mentes zenéket kezd árulni, az Apple egy új korlátozásától hangos a média. Ez pedig az új iPod shuffle-ben található állítólagos új csipnek köszönhető, amivel megakadályozzák, hogy bárki fejleszthessen spéci fülest a lejátszóhoz. Legalábbis anélkül, hogy előre megegyezett volna az Apple-lel.

Az iLounge állt elő ezzel az állítással, miután megvizsgálta a mini zenelejátszót. Szerintük egy hitelesítő csip található az iPod shuffle-hez tartozó fülhallgatóban, így azon túl, hogy az egyedi irányítás miatt nem használhatjuk a saját fülesünket, az Apple még le is korlátozza a későbbi gyártók körét. Csak olyan termékek jelenhetnek meg a piacon, akik kifizetik az Apple-nek a jogdíjat.

Az EFF (Electronic Frontier Foundation) külön felhívta a figyelmet, hogy míg az iTunes felszabadul a DRM-mel lelakatolt fájlkorlátozásoktól, addig az Apple egyre több területen használ hardveres DRM-et. Az iPhone-t a mobilszolgáltatóhoz kötik, a szinkronizálást az iTuneshoz, az OSX-et a saját vashoz, az új video portokat elfogadott kijelzőkhöz, és a TV-show-k és Audiobookok még mindig csak korlátozásokkal együtt tölthetőek csak le az iTunesból.

Ezzel fel akarják hívni a figyelmet arra, hogy az Apple továbbra sem a szabad használat híve, a DRM-mentes zenék bevezetésének ellenére sem. A PC World úgy fogalmaz, hogy a vásárló egyre erősebben rá van kényszerítve, hogy egy falakkal körülvett kertből válogasson magának. Mindegy, hogy milyen szép az a kert, minden oldalról le van zárva.