Na, tegnap kipróbáltam az új Macintoshokat az XMS-ben, aki kíváncsi rájuk, elmehet a boltba, két iMac is ki van állítva.

Nem akarom túlbeszélni a dolgot, hiszen az új hardverekről már írtam a bejelentés utáni percekben, nem sokkal később összedobtam egy elemzést is, koncentráljunk most a teszteredményekre.

Először is nézzünk meg három korszak Mac mini-jeit, mindegyik 2 gigahertzes processzorral van szerelve, a grafikus gyorsító viszont három generációt testesít meg: a GMA 950-est, a 3100-ast majd az új, 9400-as Geforce-t:

Jól látszik a különbség, a mini most először került olyan helyzetbe, hogy akár játékokkal is meg lehet próbálkozni alatta, ha valaki elég bátor. A Macworld benchmarkjából kiderül, hogy még a Quake 4 is elfut rajta, szóval a 2009-es gép sikerrel veszi fel a harcot a 2005-ös játékkal, de hát a miniről tényleg senki sem állította, hogy játékplatform lenne.

Kipróbáltuk az iMaceket is. Először a régi alapgépet hasonlítottuk az újabbhoz:

Aztán a régi csúcsgépet az újhoz:

Na mi a fura? Az, hogy a Geforce 9400-as semmivel sem gyorsabb, mint a Radeon 2400XT volt, pedig Windows alatt jelentős a különbség. A GT 130-as ugyan láthatóan erősebb, mint a 2600 Pro, de csak ezért nem éri meg senkinek sem váltani.

Biztos vagyok benne, vagy inkább bízom abban, hogy idővel jobban megmutatkozik majd az új gpu-k teljesítményfölénye, mert semmit sem ér a frissítés, ha a rosszul megírt driverek vagy valami egyéb rejtélyes ok folytán nem látunk semmit. Tisztára mint a MacBook Próknál, ahol a Geforce 9400-asnál a 9600-as alig gyorsabb, pedig a két hardver közt óriási a különbség.

Mindenesetre egy biztos: akinek eddig megfelelt a gépe, az semmi esetre se váltson, aki viszont kivárt, annak érdemes megvásárolnia valamelyik új modellt, főleg az új minit. Főleg, hogy talán megint másfél évig nem lesz újabb frissítés.

Ja, és az euró 300 forintig erősödött (haha!), szóval valamivel kedvezőbben az árak, mint eddig hittük: a mini alapverziója például 196 ezer forint helyett már 186 ezer forintért elvihető.