A dev-team újra pipálhat, készen lettek az iPod touch 2G feltörsével is. Ráadásul a hosszas várakozásért cserébe az új crack már firmware-független lett, ugyanis a hackerek találtak egy biztonsági rést a bootromban, szóval nem kell macska-egér játékot (a dev-team hackerei is így nevezik) játszani az Apple-lel.

A dev-team azt írja blogján, hogy bizonyára sokan tudtak olvasni a sorok között, voltak, akik értették a késlekedés okát. A hackerek szerették volna elhúzni ezt a jailbreaket a következő iPhone megjelenéséig, hogy abban ne tudják kijavítani azt a bootrom-hibát, ami egy egyszerűbb módját kínálja a feltörésnek. A csapat még így is reménykedik, hogy elég ideig vártak, és már nem lesz idő egy hasonló projekt lefuttatására Cupertinóban.

Az új feltörés neve untethered jailbreak lett, és a lényege, hogy az LLB-n (Low Level Bootloader) kiiktatják a bootrom aláírásának ellenőrzését. Aki bővebben érdekel a dolog, itt egy részletes leírást talál a módszerről. A kódot még nem illesztették be a Pwnage Tool-családba, de elérhető az iPod touch fan klub weboldalán.

A dev-team első Pwnage Toolja csaknem egy éve, tavaly áprilisban jelent meg, júliusban pedig már az iPhone 2.0 feltörését végezték el rekordidő alatt. Az Apple később kitalálta, hogy rendszeresen frissíti a telefon firmware-ét, ezzel megkezdődött a mai napig tartó, mindkét félnek időrabló huzavona.

Az idei év első napjaiban készen lett az iPhone-unlock, majd ezután az iPod touch-ok következtek. Állítólag már régen készen voltak a feltöréssel, de csak most hozták nyilvánosságra, hogy az Apple ne tudja meg túl korán, milyen biztonsági hiba található a bootromban. A csapat egyik tagjával korábban interjút is készítettem, ezt itt olvashatjátok.