Hétvégén jelent meg a hír, hogy most már biztosan, tényleg készül az Apple olcsó, alacsony fogyasztású számítógépe. A sztori alapját a DigiTimes szolgáltatta, a lap arról számolt be, hogy a Wintek érintésérzékeny paneleket szállít a Quanta Computernek, méghozzá azért, hogy egy nap Apple netbook készüljön majd belőle. Reménykeltő volt a hír abból a szempontból, hogy a DigiTimes általában pontos, és jól értesült forrásnak minősül, ha távol-keleti kérdésekről van szó, aggodalomra adott okot, ha figyelembe vesszük, hogy a lap milyen tévedésekbe fut bele a külföldi vállalatokkal kapcsolatban. Leszámítva persze, ha az elmúlt években valóban megjelent a G5-ös PowerBook vagy bluray-jel szerelt Xbox 360, csak elkerülte a figyelmemet.

Aztán kedden újabb fordulat következett: a Dow Jones is megerősítette a sztorit. A lap szerint egy 9,7-10 colos, érintésérzékeny gépen dolgozik az Apple, legalábbis ezt állította egy neve elhallgatását kérő, a céghez közelálló forrás. Egy másik névtelen meg arról számolt be, hogy a specifikáció még mindig kidolgozás alatt áll, de a harmadik negyedévre várhatóan piacra kerül a gép.

Ebben a helyzetben persze nehéz bármit is jósolni. Itt az Appleblogon megértünk már néhány bombabiztosnak tűnő, utóbb kacsának bizonyuló sztorit, és előfordult, hogy valamit átverésnek hittünk, amit később az élet igazolt. A DigiTimes és a két névtelen szakértő semmiképp sem az a tömeg, ami alapján biztosak lehetnék az Apple netbookban, de az is igaz, hogy az apró gépek piaca egyre nagyobb és ha a kaliforniai cég tovább akar növekedni, kénytelen lesz beszállni a versenybe.

Más kérdés, hogyan. Azt már korábban többször megírtam, hogy elképzelhetetlennek tartok egy, a többi netbookhoz hasonló felépítésű gépet, egyrészt mert az Apple-nek elviselhetetlen lenne, ha pont ugyanazt az egyetlen hardvert (1,6-os Atom) pakolná a laptopba, mint a konkurensek, másrészt meg a jelenlegi szerkezetben a cég képtelen lenne belemenni egy árversenybe. Ezen a piacon ugyanis nincsenek az Apple-nek tapasztalatai, az meg keveseket mozgatna meg, ha a cég bejelentene egy megszokott felépítésű, jobb kidolgozású minőségű, több funkcióval bíró gépet másfélszeres áron. Hiszen a netbookoknál pont a forintok, dollárok számítanak.

Lehetne persze az Apple netbook a számítástechnika Smartja, tömegtermelést, jelentős növekedést azonban nehezen lehetne elérni egy méretéhez képest drága, jópofa kütyüvel. Mindenesetre az érintésérzékeny felület emlegetése utal rá, hogy ha lesz is almás netbook, az nem elsősorban olcsó, inkább jól felszerelt lesz, szóval aki 150 ezer forint körüli áron akar venni Apple-gépet, az szerintem jobban teszi, ha inkább a használtgép-hirdetéseket kutatja át.