Néhányszor már leírtam ezt az Appleblogon, most megteszem még egyszer: teljesen természetes reakció a vásárló részéről, hogy feltörje az iPhone-ját. Teljesen jogos igény, hogy bármilyen alkalmazást futtatni tudjon a telefonon.

Egyrészt érthető, hogy az Apple nem adja a nevét egy átlagos minőségű mobiltelefon-objektívvel készített videofelvételhez, de valakit ez nem érdekel és szeretne kamerázni. Érthető, hogy az Apple a nagyobb profit érdekében lepaktál a mobilszolgáltatókkal, hogy ne lehessen használni a tetheringet a telefonon, de ez nem vigasztal senkit. Szabadságot akarunk.

Az AppStore tavaly 150 millió dollárt hozott az Apple konyhájára, 300 milliót a programozók zsebébe. Az idei terv 800 millió az Apple-nek, 1,6 milliárd a fejlesztőknek, akik ezért egyre többen tolonganak az online üzlet virtuális bejáratánál. (És várnak, mivel a kezdeti néhány napos engedélyezési folyamatból egyes esetekben több hónapos procedúra lett.)

Egy ilyen mértékű piaci igényt nem lehet visszafogni, megzabolázni, terelgetni. Láttuk eddig is, hogy létezik feltörés az iPhone-ra, és a Cydia, Installer nevű alkalmazásokon keresztül elérhetőek a fejlesztők olyan munkái is, amiket az AppStore-ban visszautasítottak, vagy eleve kizártak.

Most úgy tűnik, hogy akkora az igény a tiltott gyümölcsökre, hogy többen is online boltot akarnak nyitni, hogy az Apple feketelistáján lévő alkalmazásokat minél könnyebben a felhasználókhoz juttassák. A mostani formájában a Cydia nem túl felhasználóbarát, nehéz a válogatás, az ismerkedés a programokkal, így ezek kevesebb emberhez jutnak el. Sokszor nem kevés pénzt kérnek az alkalmazásokért, de sokan szívesen kifizetnék az összeget.

Egyszerre hárman is meglátták a lehetőséget a dologban. Állítólag készül egy Cydia Store, ami a jelenlegi Cydiát váltaná le, és az AppStore-hoz hasonló külsőt kapna. A Rock Your Phone azoknak szólna, akik még nem törték fel a telefonjukat (mondjuk ezt nem értem, de mindegy), és lenne egy adult-kategóriás üzlet is, ahol minden bizonnyal a szex és az erőszak kerülne előtérbe.

"A konkurencia jó, mert innovációhoz vezet" - nyilatkozta Samir Shah fejlesztő, aki a Cydia Store mellett van. A kijelentés önmagában igaz, de itt szerintem nem erről van szó. Ez itt most inkább foltozás, az AppStore után maradt lyukak betömése.

Jay Freeman, a Cycorder nevű kamerás alkalmazás készítője nem fél a következményektől. Azt mondta, felkészült az Apple jogi támadására, és minden nap azt várja, mikor keresik fel Cupertinóból. Az Apple egyelőre nem lépett fel jogilag a telefon feltörésének és az AppStore-on kívüli programok terjedésének megakadályozására.

Talán nem is igen lehet. Talán csak annyit tehetnek, hogy engednek a kötőféken.

 

(Jofkovnak köszi a tippet)