Az iPhone-os fejlesztők ugyan könnyen meggazdagodhatnak az Apple online boltjában értékesített alkalmazásaikból, de gyakran felmegy bennük a pumpa a cupertinóiak egyik-másik húzása miatt. Most éppen az van, hogy nem lehet meghosszabbítani a szerződésüket, pedig már igencsak esedékes lenne néhány programozónak.

Lassan ugyanis lejár az első iPhone-fejlesztők egy éves szerződése, itt lenne a nagy próbája annak, hogy lehet-e hosszú távon együttműködni a cupertinóiakkal. Sok programozó, aki elsőként csatlakozott a programhoz, 2008 márciusában kötötte meg szerződését, amiben azt vállalták a felek, hogy az egy éves határidő előtt legfeljebb 90 nappal megegyeznek a meghosszabbításról.

Volt is erre egy jó kis weboldal, ahol a fejlesztők online köthették meg az új szerződést, de néhány hete nem elérhető a szolgáltatás. Pont akkor, amikor az első alkalom kínálkozik a használatára.

A programozók felkeresték az illetékeseket, akik azt ígérték, hamarosan kint lesznek az új szerződések. Kérdés, hogy ha mégsem készülnek el idejében vele, a fejlesztők mit tesznek. Szerződés nélkül az alkalmazások nem lehetnek kint az AppStore-ban, és ez mindenkinek rossz lenne.

Kapkodnak, megint kapkodnak Cupertinóban.