Na kérem. Óriási hírem van. Korábban azt írtam a Garage Band 09-ről szóló posztban, hogy itthon nem elérhető az Artist Lesson, vagyis a popzenészek leckéit nem tölthetjük le Magyarországon. Gyurisc jóvoltából megtudtam, hogy egy egyszerű trükkel elhitethetjük az alkalmazással, hogy nem a Kárpát-medencéből próbálkozunk.

Ehhez csak be kell menni a System Preferences-ben, és az Internationalnél átállítani a régiót Egyesült Államokra vagy egyéb fejlett országra. Németország vagy Portugália is angolul kapja meg a leckéket, nem baj, ott legalább nem majmok laknak, és beszélnek angolul. Inkább ne fordítanák le azt az pár szót, hogy guitar, lesson meg easy, és akkor nem kell várni egy ilyen marhaság miatt. Nem értem ezt, mindegy.

A fizetéshez be kell jelentkezni az Apple accountunkkal, és egy webes felületen megadni a címet, és külön a szállítási címet (!), ehhez a jól bevált hotel-módszert alkalmazzuk: egy tetszőleges, jelen esetben amerikai szálloda címét és telefonszámát írjuk be, és mehet a letöltés. Legyen Sting Roxanne nótája, nagy választék egyelőre úgysincs. Sting egyébként csak angol nyelvterületen elérhető. Nem értem, mindegy.

Erre a számra azt írja a Garage Band, hogy kezdőknek megfelelő, de még ezt is árnyalja az oktatóprogram: lehet választani, hogy Sting a nehezebb vagy a könnyebben lefogható akkordokat mutogassa nekünk. Szokása szerint bohóckodik is egy kicsit:

A második képen egyébként azt mutatja éppen, hogy mivel kell tompítani a húrt. Kezdhetünk egy hangolással, a megpengetett hangot beazonosítja a Garage Band, és kiírja, merre és mennyit tekerjünk.

A képen egy nagyon elcsúszott A húr beállítását látjátok. Tekergethetjük a hangerősségeket is az egyes hangsávokon: beszédhang, a tanár hangszere, saját hangszer és a banda a háttérben.

Ezután megnézhetjük, Sting hogyan játsza a nótát, közelit kapunk a régi Fenderéről, amin a bundok közötti kopásokból le lehet olvasni, hogy merre matatott az elmúlt húsz évben a zenész keze. Láthatóak Sting böszmenagy ujjai is, amivel saját bevallása szerint két dolgot lehet csinálni lelkiismeretesen: verni az embereket vagy basszusgitározni.

Ha figyelmesen végighallgattuk a mestert, kezdhetünk vele együtt játszani. Válthatunk kamerát aszerint, hogy Sting bal vagy jobb kezét szeretnénk látni:

Ha meguntuk a tanulást, Sting mesél nekünk a dal keletkezéséről: Párizs, vöröslámpás negyed, és a fiatal Gordon egy szál gitárral. És melyik zenész lehet még ilyen szerény, hogy a világ egyik legismertebb számáról elárulja, hogy nem tudatos zenei munka eredménye: a különös hangzást adó d-moll akkord F basszussal Sting elmondása szerint csak egy véletlen ide-oda tapogatás eredménye volt a hangszeren.

Volt egy műsor annak idején a VH1-on: Storytellers. Na, abban Sting egy egész estét végigdumált ilyenekkel két szám között, a közönség ült vele szemben egy bárban vagy hol, és hallgatta, hogy születtek a nóták. Bizonyos szempontból a legjobb koncert volt, amit valaha láttam (sajnos csak tévében).

Ez a Lesson Store egy eszméletlen jó ötlet nagyon profin kivitelezve. Egyetlen hiba talán az volt, hogy a gitáreffektet nem igazította hozzá az előadó aktuális gitárhangzásához, de ez sem nagy baj, legalább hallottam magam.

Én azt mondom, hogy kérünk még több ilyet. Remélem, mások is ráharapnak, fogyni fog a termék, és így megéri még több nótát felvenni mindenféle zenésszel, mindenféle stílusban.