Ha csak azokat az alkatrészeket vizsgáljuk, amik nem vátloztak. Erre a zseniális következtetésre jutott a Primate Labs, amikor lefuttatta a Geekbench tesztjeit az új iMaceken és Mac miniket.

Komolyan mondom, nem értem. Megszerezték a kedden bejelentett rendszereket, kipróbálhatták őket, aztán képesek voltak előállni egy olyan amatőr teszttel, hogy még egy nyolcévestől is többet vártam volna. Ez persze önmagában még nem tragédia, hiszen előfordulhat, hogy kevés volt az idejük, gyorsan kiadták az első eredményeket, aztán idővel majd jön a többi. De a Primate Labsnek nem volt ennyi elég, a cég képes volt következtetést levonni a processzor és a memória sebességéből. Azt ajánlotta, hogy az olvasók inkább vegyenek egy felújított, és ezért olcsóbb régi Macintosht, mint újat, mert a Mac mini például csak hét százalékos gyorsulást nyújt változatlan áron, az iMac meg ötöt.

Világos, azt például már miért is vették volna figyelembe, hogy a mini méreteihez képest elég erős grafikus kártyát kapott, ami ötször gyorsabb elődjénél, és hogy ennek a Snow Leopardban bizony óriási jelentősége lesz. Minek foglalkoznának azzal, hogy az alapmodellbe is dvd-író került, meg nagyobb merevlemez. Mindezt persze a Geekbench nem mutatja ki, de ha a Primate Labsnél nem robotok dolgoznak, azért beböföghetnék a fontos adatokat a teszt végén.

Ugyanígy van jelentősége annak, hogy az iMacek többsége már 24 colos, hogy a Geforce 9400M és a GT 120-as lényegesen erősebb, mint a Radeon 2400 XT és 2600 Pro volt, hogy a nagyobb merevlemez mellé több memóriát is kapnak a vásárlók. Bár a processzor valóban alig változott, de ennek a kimutatásához nem kell Geekbench, mert a vak is látja, hogy 1-2 száz megahertznyi az előrelépés, a rendszer összteljesítménye viszont jelentősen nőtt.

Kapjam csak én a kezeim közé az új gépeket, úgy megtesztelem őket, hogy azt egy életre megemlegetik.