Az idei, elvileg utolsó Macworld keynote-on mutatták be az iLife 09 mellett az új iWork-öt is. Nem fordíthattunk elég figyelmet a dolognak, hiszen ez mégsem egy Macworld-téma, hacsak a program nem intézi el a leveleinket, kezeli a pénzügyinket és mos ki helyettünk.

Ilyenekhez nem ért, de az újdonságokból annyi mindenképpen kiderült, hogy a termék továbbra is inkább az otthoni felhasználókat célozza meg. A Keynote esetében ezt mondjuk nehezen lehet elképzelni, de a szövegszerkesztés és a táblázatok világa ma már a mindennapos otthoni élet része.

Az Appleblog megkapta a csomagot a hazai Apple-képviselettől tesztelésre, így hát nekiveselkedtem.

Az alkalmazások külsőre természetesen nem változtak, maradt a felső, dock-szerű gyorsikonok, oldalt Inspectorral történő beállítások és a nagy munkafelület. Nem is kell más, ez így tiszta és átlátható.

Pages 09

Annak ellenére, hogy írott szövegekkel dolgozom, kis igényeim vannak egy szövegszerkesztővel kapcsolatban: legyen villámgyors, ne szemetelje tele a szöveget, csak ha külön megkérem rá, és a beolvasásánál ne legyenek kompatibilitási problémák. Talán csak én érzem így, de miközben ezek a szempontok lekerültek a napirendről, továbbra sem száz százalékban megoldottak a problémák.

Sok esetben erről persze senki sem (és ugyanakkor persze mindenki) tehet. Az Office-formátum még mindig népi alapértelmezett, pedig sokszor önmaga termékét sem ismeri fel az Office - akkor mit várunk egy külső alkalmazástól?

Az iWork esetében vannak egyszerű, mégis jól eltalált kis fejlesztések, amitől ugyan gyorsabb nem lesz a Pages, használhatóbb azonban igen. Ilyen apróság a Full Screen nézet, ami ízlésesen helyezi ki teljes képernyős vetítésre az olvasott dokumentumot. Ez nemcsak a szemnek jó, de megadja a módját az olvasásnak. Ez pedig nagyon fontos.

Gere Kopárt is lehet inni vizespohárból, csak hát minek.

A többi újítás sem éppen forradalmi, de működik, és stílusosan lett megoldva. Ilyen a Pages jegyzetelési funkciója, ami könnyen kezelhető, hierarchikus "sugárnyalábokat" (ahogy egykori sci-fi rajongó tanárom a bekezdéseket jelző kötőjeleket hívta) tehetünk, a gondolataink klasszikus, Tabbal-egyet-beljebb, duplaklikkel-legörgetem rendszerű firkálására van lehetőség. Gyors, egyszerű és átlátható módja a jegyzetek készítésének.

A Pages együttműködik a Numbersszel, így a körlevelek készítése is egyszerűbb: a táblázatok headerét leolvasva a program elkészíti leveleinket, ezeket a Pagesszel e-mailen egyből el is küldhetjük különböző kontaktoknak. Az új iWork mindegyik alkalmazása tudja ugyanis a Mailen keresztül, pdf-, Office- vagy iWork-csatolmányként elküldeni az elkészített dokumentumot.

A legkényesebb ezekből a doc-exportálás. Egy régebbi Office-csomaggal próbálkoztam, ez nem tudta visszaadni az eredeti dokumentumon végzett formázásokat és képeket, de az OpenOffice és az iPhone igen. A .pdf és .Pages küldése természetesen hibátlanul megy.

Van még a tarsolyban pár új template, meg kompatibilitás MathType 6-tal és az EndNote X2-vel. Komoly tanulmányokhoz ezek nem ártanak, hiszen a képletszerkesztő egy matematikus-fizikusnak elengedhetetlen, és egy szakdolgozat forrásait is könnyebb összeírni az EndNote-tal. Kár, hogy csak öt forráshivatkozási mód van feltöltve, Magyarországon egy doktori disszertációban biztosan nem fogadnák el egyiket sem (ugyanis itthon nincs egy általánosan elfogadott szabvány).

Numbers 09

A megnyitható template-eknél láthatjuk, hogy végre kibővítették a kört az otthoni pénzügyi elszámolásokhoz hasznos táblázatokkal. A személyes kiadások, megtakarítás, nyugdíj és egyéb, pénzzel kapcsolatos jegyzeteket most már előre elkészített sablonokba írhatjuk.

Persze a mai gazdasági helyzethez igazodva lehet a tartozásokat és a kölcsönöket is számon tartani, bár az uzsorakamat itthoni szabályozásait nem ismeri a program.


A táblázat oszlopaihoz kategóriákat rendelhetünk, így egy tisztességesen kitöltött adathalmazt két klikkel akár hierarchikusan részekre oszthatunk, az egyes részekre különféle automatikus számításokat végezhetünk. Mindezt ízlésesen végzi el a program, további formázásra már nemigen van szükség.

A diagramok kezelése viszont nagyon tetszik, az egérrel táblázat sorai fölött haladva dinamikusan változik az egy sorhoz rendelt grafikonon látható értékek, így könnyen áttekinthetőek az egyes időszak adatai. Ha egy másik időszakot is ábrázolni akarunk, nem kell újradefiniálni a forrást, csak ráhúzzuk a grafikonra az adatokat, az pedig értelemszerűen bedobálja őket.

Keynote 09

A Keynote izgalmas újdonsága a Magic effect és a szövegek áttűnésének kezelése. Előbbi egy adott dia egy vagy több objektumát képes átmozgatni máshová, amivel az előadást nagyon dinamikussá lehet tenni, másrészt pedig a összetett probléma ábrázolásakor a képek, diagramok, adatok sokféle kombinációjába a hallgatóság nem őrül bele.

A szövegek áttűnésének kezelésével olyan effekteket érhetünk el, amivel minden Leopard-tulajdonos találkozott a welcome screenben: a szöveg és a betűk átforgatása, és ezek áttűnése egymásba. Csinos, csak nekem nem mindig engedelmeskedett. Volt, hogy az istenért sem akarta elvégezni az átrendezést, máskor meg semmi gondja nem volt. Rejtély.

Már eddig is ezt a programot használtam 3d-s grafikonok készítésére, ezt fokozták még azzal, hogy új textúrákat és kinézetet találtak ki az adatok ábrázolására. Aztán majd úgy dönthetjük a csillogó-villogó grafikoncsodánkat, hogy egészen más trendek lesznek leolvashatóak róla.

Egy dolcsiért letölthető az iPhone-unkra az az alkalmazás, amivel a prezentációt a telefonunkról vezényelhetjük. Így előadni pedig ultrahipermenő dolog.

Hogy lecserélem-e a mindennapos haszálatnál a TextEditet Pagesre? Nem. Az új Numbers Templatekkel készítem-e a kimutatásaimat? Igen. Keynote-tal és iPhone-na fogok-e előadni a jövőben? Nem adok elő. Nem is tudok előadni, legfeljebb egy viccet. Azt is rosszul.